Postignuća na Rey-Osterrieth testu složene figure i njihova povezanost sa volumenom ishemijskih lezija mozga vizualizovanih tehnikom magnetne rezonancije kod multi-infarktne demencije u odnosu na demenciju u okviru ishemijske bolesti malih krvnih sudova - Semnic, Marija D; Semnić, Robert; Nikolašević, Željka; Bugarski Ignjatović, Vojislava V; Vujanić Stankov, Tijana Ž; Kostić, Smiljana; Ocić, Gordana; Kozić, Duško (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. U odnosu na kognitivne domene, uključujući i vizuospacijalne i vizuokonstrukcione sposobnosti, do sada su malo opisivane razlike između podtipova vaskualrne demencije (VaD), pa čak i kod najčešćih kao što su multi-infarktna demencija (MID) i demencija u okviru supkortikalne ishemijske bolesti malih krvnih sudova (SSVD). Cilj rada bio je da se utvrdi da li postoji razlika između obolelih od MID i SSVD u odnosu na postignuća na Rey-Osterrieth testu složene figure (ROCF), kao i da li postoji povezanost između postignuća na ROCF i volumena ishemijskih lezija na magnetnoj rezonanci (MR) mozga. Metode. U studiju je bilo uključeno 60 obolelih od VaD ujednačenih u odnosu na težinu demencije, starosnu strukturu i stepen obrazovanja, i u odnosu na NINDS-AIREN (National Institute of Neurological Disorders and Stroke and Association Internationale pour la Recherché et l'Enseignement en Neurosciences) neuroradiološke kriterijume. Grupa ispitanika je bila podeljena na grupu MID sa 28 bolesnika i grupu SSVD sa 32 bolesnika. Kod svih ispitanika izražen je kvantitativni skor kopiranja ROCF, neposredno prisećanje ROCF nakon 3 minuta i odloženo prisećanje ROCF nakon 45 minuta. Izračuniati su: volumen ishemijskih lezija mozga kod obe ispitivane grupe, volumeni anteriornih i posteriornih lezija, lezija leve i desne hemisfere, lezija bazalnih ganglija sa leve i desne strane i ukupni volumen lezija mozga. Rezultati. U grupi MID bilo je teže oštećenje nego u grupi SSVD na testu kopiranja ROCF (p = 0,008), neposrednog prisećanja (p = 0,005) i odloženog prisećanja ROCF (p = 0,001). U MID grupi pronađene su značajne povezanosti između kopiranja ROCF i volumena ukupnih (p < 0.05) i posteriornih lezija mozga (p < 0.05) na MR. Zaključak. Kod podtipova VaD zanemaren je značaj vizuospacijalnog i vizuokonstrukcionog deficita, kao i oštećenja vizuelnog pamćenja. Ova oštećenja su teža kod MID nego kod SSVD. Postoji povezanost deficita kopiranja ROCF sa volumenom ukupnih i posteriornih lezija na MR kod obolelih od MID.
Keywords: demencija, vaskularna; cerebrovaskularni poremećaji; neurološke manifestacije; neurološko ispitivanje; magnetna rezonanca, snimanje; pamćenje, poremećaji