Tretman subgingivalnog peskarenja kod obolelih od agresivne parodontopatije - Trtić, Nataša; Bošnjak, Andrija P.; Arbutina, Radmila; Nikolić, Tatjana; Marin, Saša; Veselinović, Valentina; Kojić, Željka; Adamović, Tijana; Dolić, Olivera (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Terapija održavanja zdravlja potpornog tkiva zuba predstavlja važnu fazu terapije u celokupnom tretmanu obolelog parodoncijuma. Cilj rada bio je utvrditi efikasnost subgingivalnog peskarenja glicinskim prahom na smanjenje verovatnih paropatogena, kliničkih parametara plak indeksa, indeksa krvarenja gingive kao i dubine parodontalnog džepa. Metode. U istraživanju su učestvovala 44 bolesnika sa dijagnostikovanom agresivnom parodontopatijom, oba pola, uzrasta od 21 do 50 godina, podeljena u dve grupe. Prvoj grupi je rađeno subgingivalno peskarenje površine korena zuba glicinskim prahom, a kontrolnoj (druga grupa) je rađena klasična sonična obrada površine korena zuba. Uzorci biofilma uzeti su iz 5 najdubljih parodontalnih džepova pre terapije, tri i 15 meseci nakon terapije. Paropatogeni Aggreggatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsithya, Prevotella intermedia, Treponema denticola detektovani su PCR analizom. Rezultati. Vrednosti traženih paropatogena su opale posle primenjenih tretmana. Došlo je do statistički značajnog smanjenja srednjih vrednosti FMPS (full-mouth plaque score), sa 43.00 na 14.90 (prva grupa) i sa 44.71 na 15.54 (druga grupa), FMBS (full-mouth bleeding score) sa 42.55 na 13.85 (prva grupa) i sa 43.04 na 15.17 (druga grupa), kao i dubine sondiranja sa 3.40 na 2.64 (prva grupa) i sa 3.85 na 2.91 (druga grupa), tri meseca posle terapije. Zaključak. Subgingivalno peskarenja uspešno dovodi do smanjenja paropatogena i kliničkih parametara tri meseca nakon terapije.
Keywords: periodontalne bolesti; periodontalni džep; glicin; lečenje; bakterije; polimeraza, reakcija stvaranja lanaca