Kolopatija izazvana nesteroidnim antiinflamatornim lekovima: redak uzrok pozitivnog imunohistohemijskog fekalnog testa na okultno krvarenje u programu skrininga kolorektalnog karcinoma - Smolović, Brigita; Vučković, Ljiljana; Borozan, Sanja; Vukčevič, Batrić (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Kolopatija izazvana nesteroidnim antiinflamatornim lekovima je retko stanje uslovljeno dugotrajnim uzimanjem entero-rezistentnih i sporo-oslobađajućih nesteroidnih antiinflamatornih lekova. U radu je prikazana kolopatija izazvana nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, bez ispoljenih simptoma ili znakova, otkrivena pozitivnim imunohistohemijskim fekalnim testom na okultno krvarenje. Prikaz bolesnika. U okviru Nacionalnog programa skrininga kolorektalnog karcinoma, imunohistohemijski fekalni test na okultno krvarenje je bio pozitivan kod 56-godišnje bolesnice. Kolonoskopski su nađene tri lezije desnog kolona: erozija-ulceracija i dve koncentrične „dijafragmi-slične” strikture prolazne za endoskop. Detaljnom anamnezom utvrđeno je da je bolesnica uzimala diklofenak od 100 mg, dva puta dnevno, tokom poslednjih sedam godina. Nakon isključivanja diklofenaka, kontrolnom kolonoskopijom je ustanovljeno značajno poboljšanje sluznice kolona, uz zaostale „dijafragmi-slične” strikture. Zaključak. Učestalost kolopatije izazvane nesteroidnim antiinflamatornim lekovima će vrlo verovatno biti sve veća. Zbog toga bi bilo preporučljivo uzeti u obzir dugotrajnu upotrebu ovih lekova kao mogući faktor koji dovodi do oštećenja sluznice, posebno u desnom kolonu, ali i kao retki uzrok pozitivnog imunohemijskog fekalnog testa na okultno krvarenje.
Keywords: kolorektalne neoplazme; dijagnoza; stolica; okultna krv; kolon, bolesti; antiinflamatorici; lečenje ishod