Odnos između rezilijentnosti i upotrebe cigareta i alkohola kod adolescenata sa intelektualnom ometenošću - Pavlović, Miroslav; Žunić-Pavlović, Vesna; Glumbić, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Rezilijentnost je povezana sa upotrebom psihoaktivnih supstanci u adolescenciji, ali malo se zna o prirodi ove veze kod adolescenata sa intelektualnom ometenošću (IO). Cilj istraživanja bio je utvrđivanje povezanosti između tri domena rezilijentnosti (osećanja kontrole nad vlastitim životom, osećanja povezanosti i emocionalne reaktivnosti) i upotrebe cigareta, alkohola i marihuane kod adolescenata sa IO. Metode. Uzorak je činilo 100 adolescenata sa IO, oba pola, uzrasta 13–20 godina. Za procenu rezilijentnosti korišćene su Skale rezilijentnosti za decu i adolescente (Resiliency Scales for Children and Adolescents). Rezultati. Kod adolescenata sa IO rezilijentnost je bila značajno povezana sa upotrebom cigareta (χ2 = 13,384; df = 3; p = 0,004), ali ne i sa upotrebom alkohola (χ2 = 6,789; df =3; p > 0,05). Od tri ispitana domena rezilijentnosti, samo je povišena emocionalna reaktivnost bila značajan prediktor upotrebe cigareta. Zaključak. Dobijeni rezultati sugerišu da emocionalne teškoće mogu povećati rizik od upotrebe cigareta kod adolescenata sa IO.
Keywords: adolescenti; alkohol, pijenje; intelektualna ometenost; rezilijentnost, psihološka; pušenje