Povezanost osteokalcina i energetskog metabolizma kod gojaznosti - Nikolić, Stanislava; Ćurić, Nikola; Ilinčić, Branislava; Stošić, Zoran; Tomić-Naglić, Dragana; Benc, Damir (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Brojna dosadašnja saznanja ukazala su na postojanje uloge osteokalcina, tradicionalnog parametra metaboličke aktivnosti kosti, u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata. Cilj ove studije bio je da se utvrdi postojanje relacije između osteokalcina i izračunatih parametara procene stepena insulinske osetljivosti/rezistencije i sekretorne sposobnosti pankreasa kod gojaznih, nedijabetičnih ispitanika. Metode. Studijom je obuhvaćeno 57 gojaznih osoba (11 muškaraca i 46 žena) (indeks telesne mase – ITM: 41,03 ± 6,61 kg/m²) i 48 zdravih, normalno uhranjenih ljudi (ITM : 23,15 ± 2,04 kg/m²) koji odgovaraju ispitivanoj grupi, po starosti i polu. Svim ispitanicima izmerena je glukoza i insulin u toku dvočasovnog testa oralnog opterećenja glukozom (OGTT), osteokalcin i izračunate vrednosti Homeostatic Model Assessment (HOMA) indeksa (HOMA-IR, HOMA-B%), EISI (indeksa insulinske osetljivosti), (estimated first phase) i EFP (estimated second phase) druge faze (ESP) i procena sekretarnog kapaciteta pankreasnih ćelija druge faze (ESP). Koncentracija osteokalcina merena je u serumu, elektrohemiluminescentnom (ECLIA) metodologijom. Rezultati. Utvrđene su statistički značajno niže vrednosti osteokalcina u grupi gojaznih (ITM = 24,72 ± 9,80 vs 33,31 ± 10,89 ng/mL; p
Keywords: gojaznost; insulin, rezistencija; osteokalcin; pankreas; telesna masa; indeks