Promene spirometrijskih pokazatelja kod dece sa astmom koja su izložena duvanskom dimu i lečena inhalacionim kortikosteroidima - Radic, Snezana; Milenkovic, Branislava; Gvozdenovic, Branislav; Medjo, Biljana; Dimic Janjic, Sanja (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Kortikosteroidi predstavljaju najčešće primenjivanu anti-inflamatornu terapiju u astmi. Cilj ovog istraživanja je bio da se uporede spirometrijski pokazatelji kao odgovor na terapiju inhalacionim flutikazon propionatom (FP) kod dece sa astmom, koja su izložena i koja nisu izložena duvanskom dimu (environmental tobacco smoke – ETS). Metode. Ispitivanjem je obuhvaćeno 527 dece uzrasta od jedne do 16 godina sa perzistentnom astmom, koja su podeljena u dve gupe: grupa izložena (exposed – E) duvanskom dimu (ETSE, n = 337) i ETSF grupa – deca neizložena duvanskom dimu (free – F, n = 190). Spirometrija je urađena pre propisivanja FP (1. set rezultata) i nakon 6 meseci primene FP (2. set rezultata). Dobra plućna funkcija (good lung function – GLF) je definisana kao forsirani ekspirijumski volumen u prvoj sekundi (FEV1) ≥ 85%, a loša plućna funkcija (poor lung function – PLF) kao FEV1
Keywords: astma; deca, predškolska; deca; adolescenti; roditelji; pušenje; zagađenje duvanskim dimom; respiratorna funkcija, testovi; flutikazon; inhalaciona primena