Mehanizmi odbrane i kvalitet života kod profesionalnih vojnih lica sa sindromom sagorevanja na radu - Vojvodic, Aleksandra R; Dedic, Gordana; Djukic Dejanovic, Slavica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Pripadnici profesionalnog vojnog sastava su izloženi velikom broju stresora u toku ratnih ali i mirnodopskih uslova koji mogu dovesti do skrivenih ili manifestnih poremećaja, prvenstveno anksioznih i depresivnih, ali i razvoja burnout sindroma. Cilj našeg istraživanja bio je utvrđivanje mehanizama odbrane i subjektivne procene kvaliteta života kod profesionalnih vojnih lica Vojske Srbije sa sindromom sagorevanja na poslu – burnout sindromom. Metode. U istraživanje (studija preseka) bio je uključeno 55 pripadnika Vojske Srbije starosti od 25 do 55 godina života, koji nisu imali psihičke smetnje. U istraživanju su korišteni: Maslach upitnik kvaliteta života (MBI), Upitnik mehanizama odbrane (DSQ-40), Upitnik kvaliteta života Svetske zdravstvene organizacije (WHOQOL-BREF) i Bekov upitnik za anksioznost (BAI). Za obradu podataka je korištena parametrijska i neparametrijska statistika. Rezultati. Emocionalna iscrpljenost i depersonalizacija su bile prisutne u umerenom stepenu kod 10,9%, odnosno 12,7% ispitanika, dok su lična postignuća bila prisutna kod 21,8%  ispitanika u visokom stepenu izraženosti. Više skorove humora pokazali su ispitanici sa umerenim stepenom burnout-a na skali ličnih postignuća (PA), a altruizma sa niskim stepenom burnout-a na skali depersonalizacije (DP), kao i acting-out i racionalizacija na skali PA kod ispitanika sa umerenim stepenom burnout-a. Anksioznost je bila prisutna kod 14.5% ispitanika u visokom stepenu izraženosti. Zaključak. Profesionalna vojna lica sa niskim nivoom sindroma sagorevanja na radu su manje anksiozni, koriste zrele mehanizme odbrane i imaju percepciju boljeg kvaliteta života. Kada se uoči sindrom sagorevanja na radu, psihološka intervencija zahteva edukaciju kroz učenje veština savladavanja svakodnevnog stresa, čime se može uticati na smanjenje anksioznosti i poboljšanje kvaliteta života. U težim slučajevima je potrebna i stručna pomoć, uključujući i psihoterapiju.
Keywords: sagorevanje na radu, sindrom; odbrambeni mehanizmi; kvalitet života; kadar, vojni; srbija; ankete i upitnici