Veliki hibernom vrata - Mikić, Anton; Folić, Miljan; Boričić, Ivan; Arsović, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Hibernom je redak benigni tumor poreklom od zaostataka mrkog masnog tkiva. Kod novorođenčadi ovo tkivo čini oko 5% telesne mase i njegova zastupljenost prilično opada nakon rođenja, zaostajući samo u raštrkanim potkožnim regionima. U retkim slučajevima, mrko masno tkivo nastavlja da raste, formirajući hibernom koji se može naći u regiji glave i vrata. Prikazujemo ilustrativan slučaj velikog hibernoma vrata sa širenjem ispod nivoa klavikule i diskutujemo o dijagnostičkim i terapijskim smernicama. Prikaz bolesnika. Na otorinolaringološki pregled se javio 29-godišnji muškarac zbog velikog, spororastućeg, bezbolnog izraštaja na vratu, koji je primetio šest meseci ranije. Kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MR) pokazali su dobro vaskularizovan, mekotkivni tumor bočne strane vrata i nadključne jame sa širenjem ispod nivoa ključne kosti. Lečenje se sastojalo od arterijske embolizacije tumora, praćene izazovnim hirurškim uklanjanjem tumora. Disekcija je obuhvatila III, IV i V nivo vrata, omogućivši kompletnu resekciju bez fragmentiranja tumora, kao i bez povreda velikih krvnih sudova ili kranijalnih nerava. Konačna dijagnoza hibernoma postavljena je patohistološkom analizom. Tokom trogodišnjeg praćenja bolesnika nije bilo znakova ponovnog nastanka bolesti. Zaključak. Iako CT i MR mogu da postave sumnju na hibernom, definitivnu dijagnozu postavlja patolog. Veoma je važno isključiti postojanje maligniteta, najpre liposarkoma. Trebalo bi izbegavati fragmentaciju tumora tokom operacije zato što izrazita vaskularizacija tumora nosi sa sobom rizik od krvarenja. Naše iskustvo sa preoperativnom embolizacijom i kompletnom resekcijom tumora u ovom slučaju je imalo odličan rezultat kao konačni ishod lečenja.
Keywords: dijagnoza, diferencijalna; embolizacija, terapijska; glava i vrat, neoplazme; lipom; muškarci; hirurgija, otorinolaringološka, procedure; tomografija, kompjuterizovana, rendgenska