Oralnohigijenske navike i potrebe za protetskim zbrinjavanjem mlađih adolescenata u Pančevu, Srbija - Pavlovic, Maja; Jevremovic, Danimir; Matijevic, Dusanka; Vukovic, Branislava; Borotic, Nenad; Jevremovic, Ana; Tambur, Zoran; Lazic, Srdjan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Oralnohigijenske navike i dentalni status su lošiji kod adolescenata koji žive u lošijim socioekonomskim uslovima. Cilj rada bio je da se utvrdi kakve su oralnohigijenske navike adolescenata koji pohađau srednju školu u gradskoj sredini, odredi incidenca ispitanika kojima je izvađen zub u uzrastu 15–16 godina kao i postojanje razlike u polu između proučavanih grupa ispitanika. Metode. U epidemiološku studiju preseka bila su uključena 234 slučajno izabrana učenika srednjih škola u Pančevu. Instrumenti istraživanja su bili upitnik (9 celina, čija su se pitanja odnosila na sociodemografske karakteristike ispitanika, navike, stavove i ponašanje u vezi sa oralnim i opštim zdravljem) i klinički pregled (gubitak zuba, normativne potrebe za protetskim zbrinjavanjem i prisutnim nadoknadama. Rezultati. Nađena je značajna razlika u odnosu na pol; kod 32,5% devojčica i 8,1% dečaka izvađen je bar jedan zub; 56,2% devojčica i 75,7% dečaka peru zube dva puta dnevno; 82,8% ispitanika navelo je komplikacije nelečenog karijesa kao razlog za vađenje zuba. Statističkom obradom rezultata potvrđeno je postojanje korelacije između polova i gubitka zuba kao i potreba za zbrinjavanjem. Gubitak zuba je povezan sa oralnohigijenskim navikama, ali i razlozima zbog kojih ispitanici odlaze kod stomatologa. Na potrebu za protetskom nadoknadom uticali su razlozi vađenja zuba i odsustvo adekvatne protetske terapije. Zaključak. Sociodemografski faktori značajno utiču na procenat ispitanika kojima su izvađeni zubi. Potreba za terapijom je uslovljena razlozima vađenja zuba, znanjem ispitanika o važnosti tih razloga, ali i prethodnim neprijatnim iskustvom kod stomatologa.
Keywords: adolescenti; zubi, nega i lečenje; zubi, ispitivanje stanja; zubna proteza; navike; usta, higijena; zub, ekstrakcija