Radiološke karakteristike bilateralnog vestibularnog neuritisa - Kozić, Duško; Lemajić-Komazec, Slobodanka; Bjelan, Mladen; Boban, Jasmina; Sotirović-Seničar, Slavica; Kostić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Smatra se da magnetno-rezonantni imidžing (MRI) nije dovoljno osetljiva dijagnostička metoda za detekciju poremećaja kod bolesnika sa kliničkom slikom vestibularnog neuritisa. Prikaz bolesnika. Tridesetdvogodišnji muškarac je primljen u bolnicu sa kliničkom slikom akutnog vestibularnog neuritisa. Na snimcima konvencionalnog MRI pregleda, uključujući i postkontrastne snimke debljine 3 mm, nisu uočene patološke promene. Na postkontrastnim snimcima visoke rezolucije, debljine preseka 1 mm, uočeno je postkontrastno pojačanje intenziteta signala vestibularne grane oba vestibulokohlearna nerva, što je nalaz karakterističan za inflamaciju. Zaključak. Za evaluaciju bolesnika sa znacima vestibularnog neuritisa, a u cilju povećanja senzitivnosti MRI pregleda, neophodno je koristiti snimke visoke rezolucije, debljine preseka 1 mm ili submilimetarske preseke.
Keywords: n. vestibulocochlearis, bolesti; neuritis; vestibulopatija, bilateralna; dijagnoza; magnetna rezonanca, snimanje