Korelacija između koagulacionog i inflamatornog statusa kod bolesnika sa dijabetesom melitusom tip 2 u odnosu na polne razlike: da li postoji uticaj 8-nedeljnog vežbanja? - Trebinjac, Divna; Petronic, Ivana; Lalic, Nebojsa; Nikolic, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Hiperkoagulacioni i inflamatorni status kod dijabetičara je opsežno proučavan u dosadašnjim istraživanjima, ali je mogući uticaj fizičkog treninga na međusobnu povezanost između koagulacionog i inflamatornog statusa nedovoljno istražen. Cilj našeg istraživanja bio je ispitivanje korelacija između inflamatornog i koagulacionog statusa kod bolesnika sa dijabetesom melitusom tip 2 u odnosu na pol, kao i uticaj fizičkog treninga na jačinu ovih korelacija i parametre koagulacionog i inflamatornog statusa. Metode. U istraživanje je bilo uključeno 60 bolesnika u stabilnom kliničkom stanju sa dobro regulisanim dijabetesom melitusom tip 2. Trening je primenjen u vidu intervalnog treninga sa maksimalnim intenzitetom od 75% maksimalne srčane frekvence, pet puta nedeljno u toku osam nedelja i treninga u vidu hoda brzinom od 5 km/h u trajanju od trideset minuta, pet puta nedeljno u toku osam nedelja. Sledeći fibinolitički, koagulacioni i inflamatorni parametri su analizirani pre i posle sprovedenog programa treninga: D-dimer, von Willebrand factor (vWF), fibrinogen, visokosenzitivni C-reaktivni protein (hs-CRP), leukociti, trombinsko vreme (TT), protrombinsko vreme (PT), aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme (APTT) i faktori koagulacije – FII, FV, FVII i FX. Rezultati. Naše istraživanje je pokazalo statistički značajno smanjenje nivoa vWF posle studije kod ispitanika muškog (p
Keywords: dijabetes melitus, insulin-nezavisni; krv, koagulacija; zapaljenje; vežbanje; pol