Razlike i sličnosti u simptomima i kliničkim znacima bolesti među bolesnicima lečenim od tuberkuloze pluća i pneumonije - smiljic, sonja; Radović, Blagica; Ilić, Aleksandra; Trajković, Goran; Savić, Sladjana; Milanović, Zvezdan; Mijović, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Tuberkuloza je u drugoj dekadi 21. veka infektivna bolest sa najvišom stopom mortaliteta. Uz to, u razvijenim zemljama, pneumonija je glavni uzrok morbiditeta i mortaliteta odraslih osoba. Cilj našeg istraživanja bio je da se ukaže na razlike i sličnosti u simptomima, laboratorijskim parametrima i kliničkim pokazateljima u ranoj dijagnozi tuberkuloze u opštoj populaciji i kod osoba koje pripadaju rizičnim grupama za oboljevanje od tuberkuloze pluća. Metode. Prospektivnom studijom smo obuhvatili sve obolele od tuberkuloze pluća (n = 70) i pneumonije (n = 75) lečene na Odeljenju pulmologije Kliničkobolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici. Rezultati. Od tuberkuloze pluća češće su obolevali muškarci, starosti 30–39 godina (OR 6.08, 95 CI% 1,16–31,84), uglavnom sa sela (p = 0,001), nižeg stepena obrazovanja (p = 0,031). Od pneumonije su češće obolevale ženske osobe starije od 60 godina (p = 0,012). Kod obolelih od tuberkuloze pluća bilo je značajno češće noćno znojenje (p = 0,001) i gubitak težine (p = 0,062), kod obolelih od pneumonije bol u grudima (p = 0,001) i visoka temperatura (p = 0,036). Radiografske promene kod obolelih od tuberkuloze pluća bile su uglavnom u gornjim poljima pluća (p = 0,001) i obostrano (p = 0,004). Najjači prediktor povezan sa dijagnozom tuberkuloze je noćno znojenje (OR = 30,0). Bol u grudima je bio prediktor pneumonije i bilateralnih promena (OR = 4,65) u donjim plućnim poljima (OR = 0,08). Zaključak. Noćno znojenje, gubitak težine i radiografske promene u gornjim poljima pluća bile su značajni indicatori tuberkuloze pluća. Bol u grudima, visoka tempeartura i radiografske promene u donjim poljima pluća bile su značajno češće kod pneumonije.
Keywords: tuberkuloza pluća; pneumonija; znaci i simptomi; faktori rizika.