Analiza znanja i stavova studenata zdravstvenih studija o upotrebi stimulativnih supstanci u sportu - Stojanovic, Goran R; Vasiljevic Blagojevic, Milica; Bahtijari, Zulfer; Stankovic, Bratislav; Terzić Marković, Dragana; Stojanovic, Dusan G; Marinkovic, Valentina (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Sportisti oduvek u takmičarskom sportu pokušavaju da poprave svoje sposobnosti uzimanjem različitih supstanci. Problem korišćenja nedozvoljenih supstanci nije vezan isključivo za elitne sportiste, već je prisutan i u opštoj populaciji. Cilj rada bio je ispitivanje znanja i stavova studenata u vezi sa upotrebom stimulativnih supstanci i dijetetskih suplemenata u sportu. Metode. Istraživanje je srovedeno kao studija preseka kod studentske populacije u Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu. Podaci su prikupljani popunjavanjem posebno dizajniranog upitnika. Rezultati. Dobro znanje o nedozvoljenim supstancama i metodama, pokazalo je 24,2% ispitanika (8,09% muškog pola i 16,1% ženskog pola), a o neželjenim efektima zabranjenih supstanci i metoda na zdravlje, znanje je pokazalo 17,7% ispitanika (9,03% muškog pola i 8,72% ženskog pola). Zaključak. Populacija studenata nema dovoljno znanja o problemu upotrebe nedozvoljenih supstanci i njihovim negativnim posledicama po zdravlje. Komparativna analiza našeg i evropskih istraživanja znanja, stavova i upotrebe nedozvoljenih supstanci ukazuje na približno ujednačene stope prevalencije. Nepoznavanje neželjenih efekata ukazuje na potrebu za dodatnom edukacijom studenata.
Keywords: doping u sportu; studenti; ishrana, dopune; steroidi; znanje; ankete i upitnici