Dijagnostička vrednost sveobuhvatne neinvazivne procene morfoloških i funkcionalnih karakteristika koronarne bolesti - Mladenovic, Zorica; Đorđević Dikić, Ana; Đurić, Predrag; Angelkov Ristić, Anđelka; Dzudović, Boris; Jovic, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Nedavno usvojena tehnika, Transtorakalna Doppler Ehokardiografija (TDE) omogućava procenu funkcionalne značajnosti suženja koronarne arterije. Koronarografija putem “multi-slice” kompjuterizovane tomografije (MSCT) nam pruža informacije o morfološkim karakteristikama koronarne arterijske bolesti. Cilj istraživanja je bio da se proceni najpouzdaniji neinvazivni dijagnostički pristup u cilju detekcije značajnih stenoza na prednjoj descedentnoj arteriji (LAD) i desnoj koronarnoj arteriji (RCA). Metode. Studijom je obuhvaćeno 84 bolesnika, sa prethodno detektovanim aterosklerotskim lezijama na LAD i/ili RCA putem MSCT. Procena koronarne rezerve protoka (CFR) putem TDE sa adenozinom sprovedena je na LAD (n = 75) i RCA (n = 61), sa ukupno 136 koronarnih arterija za analizu. Invazivna koronarografija (ICA) je urađena kod svih bolesnika 24 do 48 sati posle CFR. Rezultati. Cochrans Q testom je dokazana je statistički značajna razlika između tehnika pri detekciji značajnih koronarnih lezija na LAD i RCA (p
Keywords: koronarna bolest; dijagnoza, diferencijalna; krv, brzina protoka; ehokardiografija, dopler; tomografija, kompjuterizovana multidetektorska; angiografija koronarnih arterija; senzitivnost i specifičnost