Hirurško liječenje nestabilnih preloma karličnog prstena - kezunovic, miroslav b; Bulatović, Nikola (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Povrede karličnog prstena su kompleksne povrede udružena sa povredama unutrašnjih organa. Ove povrede zahtevaju brzu i tačnu dijagnozu i u nekim slučajevima jednu ili više hirurških intervencija. Cilj ove retrospektivne studije je bio da opiše indikacije i ishode hirurškog lečenja povreda karličnog prstena sa akcentom na anatomsku rekonstrukciju i stabilnu osteosintezu, kao preduslov za ranu mobilizaciju i povoljniji funkcionalni rezultat. Metode. U periodu od 2006. do 2012. god. analizirano je 55 bolesnika sa povredom karličnog prstena, sa i bez preloma acetabuluma. Prosečna starost svih bolesnika je bila 36 godina. Operativno otvorenom repozicijom i internom fiksacijom (ORIF) lečen je 41 bolesnik, a devetoro njih neoperativno (lečeni su mirovanjem, skeletnom ekstenzijom i spoljašnjom fiksacijom). Rezultati. Svi operisani bolesnici tretirani su unutar 3–24 dana ORIF stabilnom osteosintezom i ranom mobilizacijom. Kao posledica, pojavila se avaskularna nekroza (AVN) glave femura kod dva slučaja. AVN glave femura je zabeležena kod pet slučajeva kod kombinovanih i izolovanih povreda karličnog prstena i acetabuluma, koji su lečeni skeletnom ekstenzijom. Neurološki deficit je zabeležen kod trojice lečenih konzervativnim metodama i kod dvojice operisanih ORIF. Duboka venska tromboza (DVT) je konstatovana kod dva bolesnika, a plućna tromboembolija kod jednog operisanog i to 23 dana posle hirurške intervencije. Desile su se dve infekcije oko Stajmanovih klinova kod bolesnika kod kojih je definitivno lečenje provedeno spoljašnjim fiksatorom. Kod jednog bolesnika tretiranog ORIF nađena je površna infekcija koja je sanirana primenom antibiotika. Funkcionalni rezultati su procenjeni na osnovu M. d'Aubigné skora. Rezultati lečenja putem radiografije analizirani su prema Slatis-u. Zaključak. Striktna primena racionalnih kriterijuma i hirurška tehnika sa stabilnim internim fiksacijama uz ranu mobilizaciju daju značajno bolje ishode ovih povreda u odnosu na neoperativni tretman ili tretman sa definitivnom spoljašnjom fiksacijom.
Keywords: karlica; prelomi; ortopedske procedure; prelom, otvorena redukcija; osteosinteza; lečenje, ishod