Hipogonadizam u hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća (HOBP) – faktori rizika - Novkovic, Ljiljana; Lazic, Zorica; Petrovic, Marina; Cupurdija, Vojislav; Vujanac, Katarina; Cekerevac, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta u plućnoj patologiji. Osim plućnih manifestacija, HOBP karakterišu brojni sistemski efekti, među kojima je opisan i hipogonadizam posebno u grupi muškaraca sa ovom bolešću. Cilj studije bio je procena faktora rizika za pojavu hipogonadizama kod muškaraca sa HOBP. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 96 bolesnika muškog pola sa HOBP u stabilnoj fazi bolesti. Kod svih bolesnika određena je koncentracija: slobodnog testosterona u serumu, markera sistemske inflamacije, faktora nekroze tumora-alfa (TNF-α), interleukin 1-beta (IL-1β) i C-reaktivnog proteina (CRP), izvršeno je ispitivanje plućne funkcije, parametara gasne razmene, 6-minutni test hoda (6MWT), stanje uhranjenosti i stanje skeletnih mišića (midthigh muscle cross-sectional area – MTCSA), pomoću kompjuterizovane tomografije). Rezultati. Zastupljenost ispitanika sa hipogonadizmom je bila 37.5%. Ispitanici sa hipogonadizmom (slobodan testosteron
Keywords: hipogonadizam; pluća, opstruktivna bolest, hronična; faktori rizika