Učestalost senzibilizacije na pojedine inhalatorne alergene kod obolelih od alergijskog rinitisa - Buljčik Čupić, Maja; Savović, Slobodan; Hromiš, Sanja; Lemajić Komazec, Slobodanka; Karaba Jakovljević, Dea (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Alergijski rinitis kao najčešći oblik hroničnog zapaljenja sluznice nosa (rinitisa), nalazi se na četvrtom mestu na listi najčešćih hroničnih oboljenja na svetu, s obzirom da od njega boluje više od od 600 miliona ljudi. Zbog izuzetno brzog porasta incidence oboljenja, značajno je odrediti karakteristike inhalatornih alergena koji ga izazivaju kao i efekte samog oboljenja na populaciju. Cilj studije je bio da se u grupi obolelih od hroničnih rinitisa, koji se podvrgavaju testiranju na alergije, utvrdi broj onih koji su alergični, njihova distribucija po polu, starosti i utvrđivanje vrste i učestalosti alergijske senzibilizacije na specifične inhalatorne alergene. Metode. Prospektivo-retrospektivnom studijom analizirani su podaci 514 pacijenata sa hroničnim rinitisom, koji su podvrgnuti testiranju na alergije, supkutanim testom uz upotrebu standardnih inhalatornih alergena, u periodu od godinu dana (od 1.01.2016 do 31.12.2016). Analizirani su starost, pol, pridružene bolesti ispitanika sa alergijskim rinitisom, kao i vrsta i učestalost hipersenzibilizacije na pojedine alergene. Rezultati. Od 514 pacijenata sa hroničnim rinitisom, 307 pacijenata prosečne starosti od 29.6 ± 8.88 godina i blagom dominacijom ženskog pola u odnosu na muški (1,2 : 1) je imalo pozitivan test na inhalacione alergene. Na spoljašnje alergene je bilo senzibilisano 81.2% pacijenata, a na unutrašnje alergene 66.4%. Dominantna senzibilizacija bila je na polen korova (71%), polen trava (61%) i na grinje (Dermatophagoides pteronyssinus) (46%). Većina pacijenata bila je senzibilisana na 1 (22%) ili 2 (22%) alergena, dok je istovremeno na tri alergena bilo senzibilisano 20% pacijenata. Zaključak. Većina pacijenata sa simptomima hroničnog rinitisa je imala pozitivan test na alergije. Najčešće su to pacijenti u trećoj deceniji života. Spoljni alergeni sa najvećom prevalencom uzrokuju alergijski rhinitis, i to dominantno polen korova.