Učestalost hipodoncije i atipičnih lateralnih sekutića udruženih sa impaktiranim maksilarnim očnjacima - Simić, Sanja M; Pavlović, Jasna; Nikolić, Predrag V; Vujačić, Amila; Vukićević, Vladanka; Jovanović, Radovan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Mnogi autori pronalazili su da su atipični lateralni sekutići, kao i njihov nedostatak, udruženi sa impakcijama maksilarnih očnjaka. Cilj ovog rada bio je da se ispita učestalost atipičnih lateralnih sekutića i njihov nedostatak kod pacijenata sa impaktiranim maksilarnim očnjacima kao i da se uporede veličine maksilarnih lateralnih sekutića na strani gde postoji palatinalno impaktiran očnjak i na suprotnoj strani vilice, gde ne postoji impakcija. Dužina i širina lateralnih sekutića merene su na trodimentzionalnim snimcima. Metode. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 64 ispitanika (23 muškog pola i 41 ženskog pola, prosečne starosti 16,3 godine) sa 80 impaktiranih maksilarnih očnjaka. Za svaki impaktirani očnjak precizno je određena njegova lokalizacija (bukalan, palatinalan ili sredina alveole) pomoću trodimenzionalnog snimka maksile na osnovu čega su podeljeni u grupe po mestu impakcije. Analizirana je morfologija lateralnih sekutića (normalni, atipični) i učestalost nedostatka lateralnih sekutića u grupi sa bukalnim i palatinalnim impakcijama, a zatim je iz te grupe ispitanika izdvojena podgrupa. Kriterijum za odabir bile su unilateralne palatinalne impakcije očnjaka (33 ispitanika, 22 ženskog pola i 11 muškog pola, prosečne starosti 17,8 godina). T-test je korišćen za testiranje razlika između grupa. Rezultati. Ukupno 72% ispitanika sa impaktiranim očnjacima imalo je lateralne sekutiće normalne morfologije, 11,2% konične lateralne sekutiće, 6% ispitanika imalo je bilateralni nedostatak lateralnih sekutića i 4% unilateralni nedostatak lateralnog sekutića. U podgrupi ispitanika sa unilateralnim palatinalnim impakcijama srednja vrednost dužine lateralnih sekutića bila je za 0,9 mm kraća, u poređenju sa kontrolnom grupom. Zaključak. Učestalost nedostatka lateranih sekutića bila je statistički značajno veća u grupi ispitanika sa palatinalnim impakcijama očnjaka nego u grupi sa bukalnim impakcijama očnjaka. Lateralni sekutići na strani palatinalno impaktiranih očnjaka bili su manji od onih na strani na kojoj nije bilo impakcije.
Keywords: očnjaci; zub, impakcija; sekutići; tomografija, kompjuterizovana, konusna