Procena efekata operativnog lečenja benignog uvećanja prostate na simptome donjeg urinarnog trakta i kvalitet života - Babic, Uros M; Soldatović, Ivan; Vuković, Ivan; Dragićević, Svetomir; Djordjević, Dejan; Aćimović, Miodrag; Šantrić, Veljko; Džamić, Zoran; Vuksanović, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Benigno uvećanje prostate ili benigna hiperplazija prostate (BPH) je patološki proces koji vrlo često uzrokuje brojne simptome donjeg urinarnog trakta (Lower Urinary Tract Symptoms – LUTS) i posredno ometa obavljanje dnevnih aktivnosti, umanjuje kvalitet života (Health-Related Quality of Life – HRQoL) muškaraca. Cilj ovog istraživanja bio je procena efekata operativnog lečenja BPH na LUTS i na HRQoL koja je izvršena uz pomoć standardnih kliničkih dijagnostičkih procedura kao i primenom simptom-skora validiranog na srpski jezik. Metode. Sedamdeset četiri bolesnika podvrgnuta su operativnom lečenju zbog BPH. Simptomi mokrenja i inkontinencije mereni su upitnikom Internacionalnog udruženja muške inkontinencije – skraćena forma [International Continence Society Male Short Form (ICS male SF)], a kvalitet života upitnikom SF-36, i to pre i šest meseci nakon operacije. Procena kliničkih efekata operativnog lečenja je utvrđena merenjem toka i jačine mlaza urina tokom uriniranja i količine rezidualnog urina pre i posle operacije. Rezultati. U odnosu na period pre operacije, posle operacije svi bolesnici imali su devetostruko smanjenje učestalosti mokrenja i simptoma inkontinencije. Njihov kvalitet života bio je značajno poboljšan, izrazito u domenu emocionalnog zdravlja. Iako su bili značajno ukupno poboljšani skorovi mentalne i fizičke komponente kvaliteta života i zdravlja, nivo promene vrednosti skora mokrenja i skora inkontinencije jedino je korelisao sa nivoom promene vrednosti skora mentalnog aspekta kvaliteta života. Zaključak. Posle operacije zbog BPH, bolesnici će vrlo verovatno mokriti uobičajeno, skoro bez nevoljnog mokrenja, imaće značajno bolji kvalitet života, a posebno poboljšanje će biti u domenu emocionalnog zdravlja.
Keywords: prostata, hipertrofija; hirurgija urološka, procedure; preoperativna priprema; postoperativni period; kvalitet života; ankete i upitnici