Da li se troponin-I može koristiti kao nezavisan prediktor srčane disfunkcije posle supraventrikulske tahikardije kod dece sa strukturno zdravim srcem? - Simovic, Aleksandra M; Tanaskovic-Nestorovic, Jelena M; Knezevic, Sanja M; Vuletic, Biljana P; Stojkovic, Andjelka K; Jeremic, Dejan M; Vulovic, Maja; Jovanović , Milan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Povišen nivo srčanog troponina daje izuzetnu preciznost u identifikaciji oštećenja miokarda dece, ali može biti povišen i u nizu drugih bolesti. Prikaz bolesnika. Prikazano je dvoje dece uzrasta 13 godina sa visokim serumskim nivoom troponina-I nakon akutne epizode supraventrikulske tahikardije. Analiziran je nivo troponina-I u korelaciji sa maksimalnom srčanom frekvencijom, trajanjem tahikardije i sistolnom funkcijom leve komore (ejekciona frakcija i frakciono skraćenje). Zaključak. Izmenjen nivo troponina može se videti kod dece sa dugotrajnom supraventrikulskom tahikardijom i zdravim srcem. Savetuje se oprez u dijagnozi srčane disfunkcije kod dece sa supraventrikulaskom tahikardijom i povišenim nivoom troponina.
Keywords: tahikardija, supraventrikulska; aritmija; troponin I; deca; prognoza; srce, disfunkcija leve komore