Astma i parodontalno zdravlje kod djece - Davidović, Bojana; Ivanović, Mirjana; Bokonjić, Dejan; Janković, Svjetlana; Erić, Jelena; Lečić, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Oralno zdravlje je važan deo opšteg zdravlja. Dobro oralno zdravlje je važno kako za prevenciju oralnih oboljenja tako i za održavanje zdravlja respiratornog sistema. Cilj istraživanja bio je da se proceni oralna higijena, stanje zdravlja parodontalnih tkiva dece obolele od astme, te da se te vrednosti uporede sa pronađenim vrednostima kod dece bez astme, kao i da se dobijene vrednosti procene u odnosu na vrstu i vreme upotrebljenog leka u grupi dece sa astmom. Metode. U epidemiološku studiju je uključeno 68 dece sa astmom i 68 dece bez astme ili bilo koje druge hronične bolesti, uzrasta od 6 do 16 godina. Parametri korišćeni u studiji su bili plak indeks po Greene-Vermillionu, Löe-Silnessov gingivalni indeks i Indeks stanja parodoncijuma u zajednici (Community Periodontal Index – CPI). Rezultati. Dobra oralna higijena bila je prisutnija kod dece bez astme (31,1%), dok je loša češće bila zastupljena kod dece sa astmom (20,0%) (p
Keywords: astma; deca; adolescencija; usta, higijena periodontalni indeks.