Povećana telesna masa i oralno zdravlje dece - Janković, Svjetlana; Ivanović, Mirjana; Carević, Momir; Davidović, Bojana; Tomić, Slavoljub; Lečić, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Povećana telesna masa u dečijem uzrastu može negativno da utiče na mnoga tkiva i organe u organizmu čoveka. Cilj ove studije bio je da se ustanovi da li se stanje oralnog zdravlja dece sa povećanom telesnom masom razlikuje u odnosu na decu koja imaju normalnu telesnu masu. Metode. U studiju je bilo uključeno190 dece, uzrasta od 6 do 15 godina. Procena stepena uhranjenosti ispitanika izvršena je pomoću Indeksa telesne mase, a ispitanici su podeljeni u grupu dece sa povećanom telesnom masom i decu sa normalnom telesnom masom. Stanje zdravlja tvrdih zubnih tkiva ocenjeno je pomoću KEP indeksa (ukupan broj karoiznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba). Stanje zdravlja gingive procenjeno je pomoću loe Gingivalnog indeksa (GI). Za procenu parodontalnih tkiva upotrebljen je Community Periodontal Index (CPI). Stanje oralne higijene utvđeno je uz pomoć Plak indeksa po Greene-Vermilion-u. Rezultati. U grupi djece sa povećanom telesnom masom prosečna vrednost indeksa KEP bila je 5,01 ± 2,4 a kod dece sa normalnom telesnom masom 4,43 ± 2,0; ova razlika nije bila statistički značajna. Vrednost GI u grupi gojazne dece bila je 0,64 ± 0,37, a u grupi dece sa normalnom telesnom masom 0,55 ± 0,35; ni ova razlika nije bila statistički značajna. Prosečne vrednosti CPI u grupi gojazne dece bila je 1,33 ± 0,49, a u grupi dece sa normalnom telesnom masom 0,77 ± 0,61 što je bilo statistički značajno (p
Keywords: telesna težina; deca; telesna masa, indeks; gojaznost; periodontalni indeks; usta, higijena; zub.