Dopunski efekat koloidnog rastvora jona srebra u lečenju hronične parodontopatije: preliminarna klinička studija - Kovačević, Vladan M.; Daković, Dragana R.; Bokonjić, Dubravko R (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/ Cilj. U nastanku parodontopatije bakterije imaju vodeću ulogu, a hlorheksidin (CHX), predstavlja „zlatni standard“ među antisepticima u terapiji ove bolesti. Joni srebra, takođe jaki antiseptici, koriste se odavno u stomatologiji. Imajući to u vidu, cilj ovog rada bio je da se uporedi efikasnost CHX i koloidnog rastvora jona srebra (SSI), kao adjuvantnih antiseptika u okviru kauzalne terapije scaling and rooth planing (SRP) kod obolelih od hroničnog oblika parodontopatije. Dodatni cilj bio je da se utvrdi da li je SSI podnošljiviji za pacijente, a jednako efikasan rastvor kao i CHX. Metode. U studiji je učestvovalo 29 ispitanika oba pola (prosečne starosti 50.6 godina), podeljenih u dve grupe. Prvu grupu (n = 15) sačinjavali su ispitanici oboleli od hroničnog oblika parodontopatije, kojima su nakon SRP parodontalni džepovi ispirani 0,2% rastvorom CHX. U drugoj grupi (n = 14), nakon završene kauzalne terapije, parodontalni džepovi su ispirani rastvorom SSI koncentracije 5 mg/mL. Rezultati. Tokom parodontalne terapije, srednje vrednosti svih kliničkih parametara (osim gingivalnog džepa), kod obe grupe pacijenata su se statistički značajno smanjile u odnosu na početne vrednosti. Najveće smanjenje dubine parodontalnih džepova, nakon mesec dana, zabeleženo je u SSI grupi (0,97 mm) u poređenju sa CHX grupom (0,65 mm). Lokalna aplikacija rastvora CHX i SSI takođe je dovela do statistčki značajnog smanjenja gingivalnih parametara [gingivalni indeksi (GI) krvarenja na dodir (BOP)] u grupama posle lečenja (GI za 0,65 i 0,87); (BOP za 0,31 i 0,33). Zaključak. Rezultati su pokazali da je koloidni SSI najmanje jednako efikasan u terapiji kod osoba sa hroničnom parodontopatijom kao i CHX. Pored toga, CHX je jednostavan za upotrebu, bez neželjenih efekata, što ga preporučuje za širu upotrebu u stomatologiji, uključujući i adjuvantnu terapiju hroničnog oblika parodontopatije.
Keywords: periodontalne bolesti; periodonatlni indeks; hlorheksidin; srebro.