Uloga kaptoprilske scintigrafije u ispitivanju dece sa hipertenzijom - Milošević, Biljana; Žeravica, Radmila; Grebeldinger, Slobodan; Vukmirović Papuga, Marija; Ilić, Dalibor (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Sekundarna hipertenzija je najčešći oblik hipertenzije kod dece i renovaskularna hipertenzija je odgovorna za 5%–10% svih hipertenzija. Pravovremeno otkrivanje renovaskularne hipertenzije je važno jer omogućuje specifičan tretman koji vodi do odgovarajućeg lečenja hipertenzije, čime se utiče na prevenciju nastanka i dalje progresije parenhimskog oštećenja bubrega. U cilju potvrde korisnosti kaptoprilske scintigrafije bubrega u skriningu hipertenzivne dece prikazujemo slučaj šesnaestogodišnje devojčice sa istorijom hipertenzije uzrokovane fibromuskularnom displazijom. Prikaz slučaja. Bolesnica je bila bez simptoma. Povišen krvni pritisak je otkriven prilikom rutinskog sistematskog pregleda. Laboratorijske analize su otkrile povišene vrednosti reninske aktivnosti plazme uz vrednosti aldosterona koje su bile u granicama referentnih vrednosti. Ultrasonografski nalaz bubrega bio je uredan. Dopler krvnih sudova bubrega nije ukazivao na prisustvo signifikantne razlike u vrednostima indeksa otpora. Urađena je kaptoprilska scintigrafija bubrega, koja uključuje bazalnu studiju dinamske scintigrafije bubrega, a potom ponovljenu dinamsku scintigrafiju bubrega sa premedikacijom kaptoprilom. Kaptoprilska scintigrafija ukazala je na patološki nalaz bazalne i kaptoprilske renografske krivulje desnog bubrega sa značajnom kortikalnom retencijom radioobeleživača nakon inhibicije angiotenzin konvertujućeg enzima. Nakon kaptoprilske scintigrafije, renovazografija je potvrdila prisustvo cirkularnog suženja desne renalne arterije u dužini od 2 mm. Neposredno nakon potvrde stenoze desne bubrežne renalne arterije urađena je balon dilatacija i postignuto je značajno proširenje lumena. Zaključak. Kaptoprilska scintigrafija bubrega omogućava neinvazivno funkcionalno ispitivanje u selektovanoj grupi hipertenzivne dece koja može potvrditi ili isključiti postojanje hemodinamski značajne stenoze renalne arterije.
Keywords: hipertenzija, renovaskularna; deca; dijagnostičke tehnike i procedure; scintigrafija; kaptopril; bubreg, cirkulacija krvi.