Atipični primarni melanom pupka - Vulović, Dejan; Kozarski, Jefta V; Petrović, Dušica; Gregović, Miljan; Jovanović, Dalibor; Vulović, Dejana; Radivojčević, Uroš (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Pupak je značajan u medicinskom i psihosocijalnom kontekstu. Tumori pupka su retki i mogu da budu dobroćudni ili zloćudni, primarni ili sekundarni. Najčešći su maligni metastatski tumori, pogotovo Meri Jozef čvor koji je eponim za metastazu malignog tumora nekog od abdominalnih organa. Primarni melanom pupka je veoma redak, malo je dostupnih podataka u literaturi o njemu, a incidencija nije dobro poznata. Zbog toga cilj rada bio je da se prikaže ovaj tumor, uz to u atipičnoj formi, velikih razmera, koji je zahvatao čitav pupak i okolnu kožu. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik sa nodularnim tumorom crvene boje, koji je zahvatio čitav pupak. Tumor je imao brz rast. U diferencijalnoj dijagnozi, ovaj tumor je najviše ličio na piogeni granulom. Posle operacije, patohistološki nalaz ukazao je da se radi o primarnom nodularnom melanomu kože (V stepen po Klarku i manje od 10 mm po Breslovu, pozitivan na vimentim, S – 100 protein, melan – A i HMB – 45, a negativan na EMA, sa umereno povećanom proliferativnom aktivnošću). Zaključak. Prema podacima iz literature ovo je 27. bolesnik sa primarnim melanomom pupka od 1916. godine, kada je prvi put opisan. Prikazujući redak klinički slučaj, naglašavamo da svaka promena koja se otkloni sa kože mora da se uputi na patohistološku analizu.
Keywords: melanom; pupak; hirurgija, rekonstruktivna, procedure; dijagnoza; lečenje, ishod.