Parazitoze kod azilanata sa Bliskog istoka i iz južne Azije - Relić, Tijana; Kačarević, Hranislav; Ilić, Nevenka; Jovanović, Dara; Tambur, Zoran; Doder, Radoje; Lazarević, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Procenjeno je da širom sveta cirkuliše oko 230 miliona izbeglih lica i azilanata. Parazitoze se poslednjih godina dijagnostikuju sa sve većom učestalošću kako u Evropi, tako i u drugim razvijenim zemljama sveta. Međunarodna migracija stanovništva kao neotuđivi deo procesa globalizacije i kao njena posledica, sve više ima uticaja na zdravlje stanovništva zemalja kroz koje migranti prolaze i u kojima se nastanjuju. Cilj ovog rada je bio da se utvrdi učestalost parazitoza kod tražioca azila na teritoriji Beograda. Metode. Ispitivanjem je obuhvaćeno 97 azilanata koji su boravili u Centru za smeštaj azilanata Obrenovac, u periodu decembar 2013–januar 2014. godine. Uzorci stolice ispitanika, ne duže od sedam dana nakon dolaska u Centar, su dostavljani u laboratoriju za parazitološku dijagnostiku Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) Beograd. Za pregled stolice na prisustvo crevnih protozoa i helminata korišćen je direktan nativni preparat svežeg uzorka i direktan preparat nakon primene “Mini Parasep” koncentracione tehnike. Za statističku obradu podataka korišćeni su χ2-test podudarnosti i χ2-test nezavisnosti. Rezultati. Pozitivan nalaz parazita u stolici utvrđen je kod 9,3% ispitanika, uzrastne grupe 15–24 godina. Protozoe su izolovane kod 6,2%, a helminti kod 3,1% uzoraka. Zaključak. Istraživanjem je ustanovljeno da je najčešće izolovana Giardia lamblia u stolici azilanata muškog pola iz Bangladeša.
Keywords: parazitne bolesti; izbeglice; dijagnoza; stolica; srbija.