Doprinos snimanja pozitronskom emisionom tomografijom pomoću 18-fluorodeoksiglukoze u otkrivanju skrivenog karcinoma kod žene sa nespecifičnim mastitisom - Hancerliogulları, Oguz; Ince, Semra; Senocak, Rahman; Ilgan, Seyfettin; Arslan, Nuri (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Razlikovanje malignih i inflamatornih procesa još uvek je dijagnostički izazov. Mamografija (MG) i ultrasonografija (US) imaju nisku senzitivnost i specifičnost u gustinom tkiva dojke da bi se mogao prepoznati malignitet. S druge strane, na snimanju magnetnom rezonancom (MRI) lezije maligne mase mogu takođe biti maskirane difuznim inflamatornim procesom. Snimanje pozitronskom emisionom tomografijom pomoću 18-fluorodeoksiglukoze (PDG PET) može biti alternativna metoda koja obećava u proceni sumnjivih masi dojke, posebno kod bolesnica sa pratećim inflamatornim oboljenjima dojke. Prikaz bolesnika. Prikazujemo neobičan slučaj bolesnice sa sumnjivim malignitetom desne dojke na fizikalnom pregledu i radiološkim nalazima koji su išli u prilog mastitisa. Pomoću MS i US nije otkrivena lezija koja bi odgovarala mastitisu. Osim toga, MRI nalazi primarno su bili razmatrani kao infektivni ili granulomatozni mastitis. Međutim, pomoću FDG PET određene su tačne granice tumora i diseminacije karcinoma dojke, sa superiornošću u odnosu na druge, konvencionalne radiološke metode. Zaključak. Ovaj prikaz bolesnika naglašava doprinos FDG PET snimanja ostalim konvencionalnim radiološkim metodama u dijagnostikovanju primarnog tumora, određivanju mesta biopsije i, takođe, gradiranju bolesti, posebno kod bolesnica koje imaju prateće inflamatorno oboljenje dojke.
Keywords: dojka, bolesti; dojka, neoplazme; mastitis; dijagnoza, diferencijalna; tomografija, kompjuterizovana, emisiona.