SARS-COV-2 infekcija kod bolesnika sa Evansovim sindromom: nevidljivi neprijatelj ili saveznik? - Pantić, Nikola M; Mitrović, Mirjana; Virijević, Marijana; Sabljić, Nikica; Pravdić, Zlatko; Suvajdžić, Nada (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Tokom pandemije COVID-19 lečenje bolesnika sa autoimunskim bolestima veoma je izazovno, pre svega zbog nedostatka pouzdanih podataka. Prikaz bolesnika. Prikazana je dvadesetogodišnja COVID-19 pozitivna bolesnica koja se prethodno lečila od Evansovog sindroma. I pored činjenice da je bila lečena imunosupresivima (prednizon, azatioprin), zajedno sa romiplostimom, tokom celog toka infekcije kod bolesnice se nisu ispoljili simptomi. U krvnoj slici bolesnice uočena je trombocitoza tokom SARS-CoV-2 pozitivnosti, dok je broj trombocita pre infekcije bio ispod referentnog opsega. Bolesnica je praćena vrlo pažljivo, sa posebnim osvrtom na broj trombocita i eventualnu pojavu znakova tromboznih događaja. Zaključak. Neophodno je opreznije praćenje broja trombocita i doziranje romiplostima tokom SARS-CoV-2 infekcije kod bolesnika sa autoimunom trombocitopenijom.
Keywords: covid-19; evansov sindrom; purpura, trombocitopenijska, idiopatska; romiplostim; trombocitoza