Efekat fizikalne terapije u lečenju obolelih od cervikalne distonije sa ili bez istovremene primene botulinskog toksina - Stanković, Ivona; Čolović, Hristina; Živković, Vesna; Stamenović, Jelena; Stanković, Anita; Zlatanović, Dragan; Živković, Danijela; Stanković, Tamara (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Primena botulinskog toksina predstavlja osnovnu, preporučenu metodu lečenja u kontroli cervikalne distonije (CD). Fizikalna terapija ima ograničene domete s obzirom na prirodu bolesti koja je posledica poremećaja u strukturama i vezama bazalnih ganglija. Cilj ovog rada bio je analiza efekta fizikalne terapije primenjene u smislu jedinog terapijskog modaliteta ili uz paralelnu primenu botulinskog toksina kod bolesnika sa CD. Metode. Randomno, kontrolisano kliničko istraživanje po tipu pilot studije obuhvatilo je 14 bolesnika kod kojih je postavljena dijagnoza idiopatske CD. Kod svih bolesnika inicijalno je procenjena težina bolesti korišćenjem Toronto Western Spasmodic Torticollis Rating Scale (TWSTRS) i Torticollis Rating Scale (Tsui skala). U kontrolnoj grupi, sastavljenoj od 5 ispitanika, lečenje je podrazumevalo fizikalnu terapiju, a u eksperimentalnoj, sastavljenoj od 9 bolesnika, prvo je dat botulinski toksin, a posle pet dana je primenjena fizikalna terapija. Fizikalna terapija je primenjivana 5 dana nedeljno tokom 10 dana na Klinici. Bolesnicima obe grupe je receno da nastave sa fizikalnom terapijom u kućnim uslovima. Efekti terapije analizirani su nakon 1, 3 i 6 meseci korišćenjem TWSTRS i Tsui skale. Rezultati. Na početku istraživanja, razlike u TWSTRS i Tsui skali između grupa nisu bile značajne.  U kontrolnoj grupi, nakon 1 meseca, postignuto je značajno poboljšanje u sva 3 dela TWSTRS. Nakon 3 i 6 meseci, efekat fizikalne terapije smanjen je do početnog nivoa. U eksperimentalnog grupi, postignuto je značajno poboljšanje svih praćenih parametara TWSTRS nakon 1, 3 i 6 meseci. U kontrolnoj grupi, značajno smanjenje parametara u Tsui skali primećeno je samo nakon 1 meseca, dok se u eksperimentalnoj grupi održavalo i nakon 3 i 6 meseci. Zaključak.
Keywords: cervikalna distonija, primarna; fizikalna terapija, metodi; botulin, toksini; klasifikacioni indeksi.