Obostrane ovarijalne metastaze karcinoma žučne kese - Ljuština, Saša; Milenković, Svetlana; Maksimović, Ružica; Kadija, Saša; Sparić, Radmila (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Karcinom žučne kese je redak malignitet koji zbog kasnog dijagnostikovanja ima lošu prognozu. U literaturi je opisano samo nekoliko slučajeva ovarijalnih metastaza karcinoma žučne kese. Prikazan je redak slučaj bolesnice sa ovarijalnim metastazama karcinoma žučne kese sa akcentom na značaju diferencijalne dijagnoze između primarnih i metastatskih tumora jajnika. Prikaz bolesnika. Bolesnici starosti 55 godina zbog sumnje na zapaljenje žučne kese urađena je holecistektomija. Međutim, histološkom analizom utvrđeno je da se radilo o karcinomu žučne kese. Bolesnica je odbila predloženo dalje lečenje. Posle tri meseca javila se u ambulantu zbog bolova u trbuhu. Imidžing dijagnostikom (magnetna rezonanca) isključeno je prisustvo lokalnih tumorskih masa na mestu holecistektomije, ali su vizualizovani veliki obostrani tumori jajnika mešovite konzistencije. Intraoperativno, nađeni su tumori jajnika i infiltracija omentuma. Urađena je totalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom i totalna suprakolična omentektomija. Histologijom je utvrđeno da se radilo o adenokarcinomu, ali je ostalo nejasno da li se radilo o primarnom adenokarcinomu jajnika ili metastazama karcinoma žučne kese. Tek imunohistohemijskom analizom utvrđeno je da se radilo o metastatskom karcinomu jajnika porekla gastrointestinalnog trakta, najverovatnije žučne kese. Nažalost, bolesnica nije uspela da se oporavi i preminula je nakon tri meseca. Zaključak. Prisustvo ovarijalnih tumora nepoznatog porekla i dijagnostička dilema između primarnog i metastatskih tumora zahtevaju pažljivo kliničko, radiološko, intraoperatvno i histološko ispitivanje, sa ciljem postavljanja definitivne dijagnoze i pružanja optimalnog lečenja bolesnika.
Keywords: žučna kesa, neoplazme; neoplazme, metastaze; jajnik; dijagnoza, diferencijalna; imunohistohemija; lečenje, ishod.