Mogućnosti retrogradne intrarenalne hirurgije u lečenju kalkulusa u donjem polu bubrega kod dece - Ilić, Predrag; Kostić, Dejan; Džambasanović, Slobodan; Janković, Mirjana; Kojović, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Kalkulusi lokalizovani u donjem polu bubrega predstavljaju veliki izazov u hirurškom lečenju kod dece. Mogućnosti su: otvorena hirurgija, ekstrakorporalna litotripsija, perkutana nefrolitotripsija i retrogradna intrarenalna hirurgija. Broj publikacija o endoskopskom lečenju urolitijaze kod dece je ograničen. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi efikasnost retrogradne intrarenalne hirurgije kod pedijatrijskih bolesnika sa kalkulusima lokalizovanim u donjem polu bubrega. Metode. Retrospektivno su analizirani rezultati retrogradne intrarenalne hirurgije kod 24 bolesnika sa kalkulusima u donjem polu, u periodu od aprila 2012. do aprila 2016. godine. Primenjena je fleksibilna ureterorenoskopija u kombinaciji sa laserskom litotripsijom. Kao mera uspešne dezintegracije kalkulusa smatrana je veličina partikule od 3 mm ili manja. Rezultati. Dužina opšte anestezije prosečno je iznosila 68 (opseg 40–90) minuta. Dužina hospitalizacije iznosila je 1–3 (prosečno 1,6) dana. Komplikacije su zabeležene posle dve (8,4%) hirurške intervencije: perirenalni hematom kod jednog (3,1%) i urinom kod jednog (3,1%) bolesnika. Kalkulus je bio u potpunosti dezintegrisan kod 18 (75%) bolesnika. Kod 3 (12,5%) bolesnika kalkulus je bio delimično dezintegrisan i kod 3 (12,5%) bolesnika kalkulus nije bio dezintegrisan. “Double J” stent plasiran je kod 5 (21%) bolesnika. Prosečni period praćenja iznosio je 9 (opseg 6–18) meseci. Zaključak. Retrogradna intrarenalna hirurgija kod dece je najmanje invazivan, efikasan i bezbedan metod hirurškog lečenja kalkulusa lokalizovanih u donjem polu bubrega, sa niskom stopom pojave komplikacija. Razlog neuspešnog ishoda kod pojedinih bolesnika jeste gubitak savitljivosti ureterorenoskopa sa laserskom sondom u radnom kanalu.
Keywords: deca; nefrolitijaza; litotripsija, laser; lečenje, ishod.