Procena stresa kod bolesnika sa klinički dijagnostikovanim bruksizmom - Miletić, Ana; Lazić, Zoran; Todorović, Ana; Djordjević, Igor; Popović, Danica; Lazić, Vojkan (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Mnoge studije ispitivale su povezanost između stresa, anksioznosti, crta ličnosti i bruksizma, ali su rezultati i dalje kontradiktorni. Cilj ove studije bio je da se ispita da li postoji povezanost između klinički dijagnostikovanog bruksizma koji se javlja tokom spavanja i koncentracije kortizola u salivi koja se smatra jednim od glavnih biomarkera stresa, kao i da se ispitaju psihološki faktori i crte ličnosti osoba sa bruksizmom. Metode. Studija je obuhvatila 23 bolesnika sa bruksizmom i 42 zdrava ispitanika bez znakova bruksizma. Dijagnoza bruksizma uspostavljena je na osnovu spostvene izjave i kliničkog pregleda kao i potvrde partnera. Uzorci jutarnje pljuvačke prikupljani su radi analize kortizola. Bolesnici sa bruksizmom podvrgnuti su psihodijagnostičkom ispitivanju pomoću Minesota multifaznog testa ličnosti – MMPI-202. Rezultati. U grupi bolesnika sa bruksizmom registrovana je značajno veća koncentracija kortizola u pljuvačci u poređenju sa pacijentima bez znakova bruksizma (t = 2.943, p
Keywords: bruksizam; stres, psihički; anksioznost; ličnost; pljuvačka; hidrokortizon.