Predoziranje heroinom – suicid ili zadesno predoziranje? - Dragišić, Tatjana; Jovanović, Mirjana; Dickov, Aleksandra; Bugarski, Tamara; Ivetić, Olga; Mišković, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Samoubistvo je značajan socijalno medicinski problem. Zbog čestih predoziranja među zavisnicima, postavlja se pitanje suicidnosti ove populacije. Cilj rada bio je utvrđivanje specifičnosti i distinktivnih faktora kod zavisnika od opijata koji su se predozirali sa namerom da počine suicid u odnosu na zavisnike kod kojih je predoziranje bilo zadesno. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 150 ispitanika: 49 zavisnika od heroina na programu supstitucije koji su se predozirali sa jasnom suicidnom namerom i 101 zavisnik koji se predozirao bez suicidne namere. U istraživanju je korišćen socio-demografski upitnik i upitnik sa podacima o adikciji, Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI-2) i Manchester Short Assessment of Quality of Life (MANSA) upitnik kvaliteta života. Za statističku analizu su korišćeni Pirsonov χ2 test, Studentov t-test i univarijatna analiza varijanse. Rezultati. Zavisnici sa suicidnim pokušajem bili su mlađi (29,7 : 36,3 godine), ranije su počeli da uzimaju heroin (17,8 : 21,3 godine; p = 0,013), duže ga koriste (814,1 : 9,2 meseci; p = 0,00), i duže ga uzimaju intravenski (11,6 : 6,5 godine; p = 0,00). Suicidu je prethodio traumatski događaj (p = 0,015) i imali su više pokušaja suicida (p = 0,004). Kvalitet života su procenili kao manje kvalitetan (p = 0,03) u oblasti zadovoljstva smeštajem, prijateljima i organizacijom slobodnog vremena. Zaljučak. U skladu sa dobijenim podacima potrebno je koncipirati programe prevencije suicida među zavisnicima uopšte, a posebno programe koji bi bili usmereni ka zavisnicima mlađe životne dobi.
Keywords: zavisnost od heroina; opijati, supstituciona terapija; predoziranost; samoubistvo; faktori rizika.