Reslizumab u odnosu na placebo za neadekvatno kontrolisanu, tešku eozinofilnu astmu: meta-analiza - Milosavljević, Miloš N.; Jankovic, Slobodan M.; Pejčić, Ana V.; Milovanović, Jasmina R.; Opančina, Valentina D.; Kostić, Marina J. (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Reslizumab je humanizovano monoklonsko antitelo, stvoreno rekombinantnom DNK tehnologijom, koje se vezuje za cirkulišući interleukin 5 (IL-5) i dovodi do nishodne regulacije signalnog puta koji pokreće ovaj interleukin. Reslizumab je indikovan kao dodatna terapija održavanja kod bolesnika starijih od 18 godina sa teškim oblikom eozinofilne astme, čiji simptomi nisu dovoljno kontrolisani inhalacionim kortikosteroidima. Cilj ove meta-analize je bio da proceni efikasnost i bezbednost reslizumaba u poređenju sa placebom kod bolesnika sa neadekvatno kontrolisanom, umerenom do teškom astmom, i sa povišenim brojem eozinofila u krvi. Metode.  Naša meta-analiza je zasnovana na sistematskom pretraživanju literature i selekciji dokaza visokog kvaliteta prema prethodno postavljenim kriterijumima za uključivanje i isključivanje. Efekti reslizumaba i placebo su sumirani pomoću programa Review Menager (RevMan) 5.3.5, a hetereogenost studija je procenjena Kohranovim Q testom i vrednošću I². Ispitano je nekoliko tipova sklonosti (bias), pri čemu je i sklonost za izostavljanje publikacija analizirana pomoću Funnel grafika i Egerove regresije. Rezultati. Meta-analiza je uključila pet randomiziranih, placebo-kontrolisanih kliničkih studija. Reslizumab 3.0 mg/kg je doveo do značajnog poboljšanja forsiranog ekspiratornog volumena u 1. sekundi (FEV 1) (srednja razlika 0,15 [0,10, 0,21]) i forsiranog vitalnog kapaciteta (FVC-a) (srednja razlika 0,21 [0,09, 0,32]) posle perioda lečenja od 15 do 16 nedelja, značajnog smanjenja u odnosu na placebo Ashtma Control Questionnaire (ACQ) zbira (srednja razlika -0,28 [-0,41, -0,16]) i značajnog povećanja u odnosu na placebo od osnovne vrednosti Asthma Quality of Life Questionnaire (AQLQ) ukupnog zbira (srednja razlika 0,24 [0,06, 0,43]). Takođe, reslizumab 3,0 mg/kg je izazvao manje neželjenih dejstava u odnosu na placebo (OR 0,67 [0,51, 0,88]), posebno kada je u pitanju pogoršanje astme(OR 0,53 [0,36, 0,77]) ili bronhitis (OR 0,42 [0,24, 0,74]). Zaključak. Na osnovu publikovanih kliničkih studija reslizumab se može smatrati efikasnom i bezbednom terapijskom opcijom kod bolesnika sa teškom, neadekvatno kontrolisanom eozinofilnom astmom.
Keywords: astma; eozinofilija; antiastmatici; reslizumab; lečenje, ishod; meta-analiza.