Bilateralna karotidno-kavernozna fistula sa unilateralnom simptomatologijom - Stojčić, Milan; Djurić, Gordana; Žorić, Lepša (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Apstrakt Uvod. Karotidno-kavernozna fistula je patološka komunikacija između karotidnog arterijskog sistema i kavernoznog sinusa. Zbog anatomskih karakteristika kavernoznog sinusa, kliničke manifestacije su najpre oftalmološke. Ove fistule mogu biti spontane ili traumatske, sa različitom hemodinamikom. Obično su unilateralne. Bilateralne fistule su retke i zaslužuju poseban interes. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnicu staru 76 godina sa inicijalnim tegobama u vidu dvoslika, protruzija i ezotropijom na desnom oku. Oftalmološki nalazi pobudili su sumnju na desnostranu karotidno-kavernoznu fistulu. Dalje neinvazivne i invazivne dijagnostičke procedure potvrdile su našu incijalnu sumnju. Neočekivano, digitalna subtrakciona angiografija otkrila je i drugu fistulu, na levoj strani. Obe fistule su imale nizak protok i nisu morale biti lečene. Zaključak. Karotidno-kavernozna fistula je dijagnostički i terapijski izazov. Iako klinička slika ne ukazuje na to, ponekad se može otkriti i bilateralan proces, tokom odgovarajućih dijagnostičkih procedura.
Keywords: karotidno-kavernozna fistula; dijagnoza; dijagnostičke tehnike i procedure; angiografija, digitalna suptrakcijska.