Fizička aktivnost i povećanje volumena kostiju kod žena sa osteopenijom - Perić, Dušan; Kovačev-Zavišić, Branka; Medjedović, Bojan; Romanov, Romana; Ahmetović, Zlatko; Novaković-Paro, Jovanka; Dimitrić, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Osteoporoza je sistemska bolest koštanog sistema koju karakteriše smanjenje koštane mase i promene u koštanoj strukturi. Povećana sklonost ka prelomima kostiju posledica su gore navedenih promena. Početna faza fiziološkog starenja kostiju je osteopenija, koja postepeno dovodi do osteoporoze. Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje efekata aerobnih aktivnosti i vežbi snage na volumen kostiju žena sa osteopenijom. Efekat je utvrđivan procenom efekta vežbi na koncentraciju markera koštanog metabolizma u krvi, jačinu mišića, aerobni kapacitet i fizičke parametre. Metode. Uzorak je činilo 26 žena u postmenopauzi, koje su podeljene u dve grupe – eksperimentalnu (n = 15) i kontrolnu (n = 11). U eksperimentalnoj grupi primenjen je kombinovani program vežbanja koji se sastojao iz aerobnih aktivnosti i vežbi snage, dok kontrolna grupa nije učestvovala u programu vežbanja. Program je trajao sedam nedelja, tri puta nedeljno sa danom pauze između treninga. Intenzitet aerobnog treninga kretao se između 60% i 70% srčane rezerve, a intenzitet u treningu snage između 60% i 85% jednog repetitivnog maksimuma (IRM). Mineralna gustina kostiju lumbarnog dela kičme i kukova merena je metodom apsorciometrije X zraka (DEXA). Izmereni su nivoi beta-cross laps (CTx), ukupnog prokologen tipa 1 N-terminalnog peptida (tP1NP) i koštanog izoenzima alkalne fosfataze (ALP) u serumu. Rezultati. Rezultati pokazuju da je eksperimentalni tretman doveo prvenstveno do značajnog povećanja mišićne sposobnosti u eksperimentalnoj grupi. Takođe, utvrđeno je značajno smanjenje koncentracije Beta CTx, uz neznačajne promene nivoa tP1NP i ALP. U kontrolnoj grupi nisu nađene značajne promene ispitivanih parametara. Zaključak. Na osnovu rezultata možemo da zaključimo da je period od sedam nedelja dovoljan za smanjenje koštane resorpcije, ali nedovoljan za promenu koštanog volumena, telesne mase, indeksa telesne mase.
Keywords: kosti, metaboličke bolesti; osteoporoza posle menopauze; vežbanje; denzitometrija; krv, hemijske analize; mišići, tonus; srbija.