Nemelanomski karcinomi kože u Srbiji (1999–2015) – potreba za nacionalnom strategijom za prevenciju i kontrolu - Ilić, Danijela; Videnović, Goran; Kozomara, Ružica; Radaković, Sonja S; Vlahović, Zoran; Matvijenko, Vladimir; Živković, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Nemelanomski karcinomi kože (engl. non-melanoma skin cancers – NMSC) su jedni od najbrže rastućih karcinoma širom sveta. Iako imaju relativno nisku stopu smrtnosti, zbog cene koja je potrebna za njihovo lečenje, predstavljaju veliku brigu u javnom zdravlju mnogih država. Ova studija imala je dva osnovna cilja: prvi, da analizira trend standardizovane incidencije NMCS u Srbiji i drugi, da se na osnovu anliziranog trenda proceni potreba za izradu nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu ovog karcinoma. Metode. Iz Registra za rak Srbije izdvojeni su svi slučajeve NMCS registrovani u centralnoj Srbiji od 1. januara 1999 do 3. decembra 2015. godine. Trend kretanja i godišnji procenat promene incidencije (engl. annual percentage change –APC)  izračunat je regresionom analizom pomoću tačke spajanja. Rezultati. NMCS su se značajno povećavali kod oba pola sa APC od  +2,32% (p < 0,001). Značajno povećanje trenda incidencije je bilo veće kod žena (APC, +2.63%; p < 0,0001) nego kod muškaraca (APC, +2.01%; p
Keywords: koža, neoplazme; karcinom, bazocelularni; karcinom, planocelularni; incidenca; srbija