Poređenje Custodiol®-a i modifikovane St. Thomas kardioplegije u zaštiti miokarda tokom operacije aortokoronarnog premošćavanja - Cvetković, Dragan; Kočica, Mladen; Šoškić, Ljiljana; Vučićević, Filip; Petrović, Olga; Jovanović, Ivana; Jovičić, Snežana; Trifković, Jelena; Kostovski, Saša; Miličić, Biljana; Karadžić, Milica; Ristić, Arsen; et al. (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Custodiol® je hiperpolarizirajući kardioplegični rastvor koji je korišćen u našoj nacionalnoj kardiohirurškoj praksi isključivo u transplantacionoj hirurgiji. Zbog svojih brojnih prednosti u odnosu na standardne depolarizirajuće rastvore, Custodiol® je, u mnogim kardiohirurškim centrima, postao kardioplegični rastvor izbora za sve kardiohirurške procedure. Cilj studije bio je procena zaštite miokarda rastvorom Custodiol® u poređenju sa modifikovanom St. Thomas kardioplegičinim rastvorom u koronarnoj hirurgiji. Metode. Tokom prospektivne četveromesečne studije, 110 uzastopnih odraslih bolesnika podvrgnutih primarnoj, izolovanoj, elektivnoj operaciji aortokoronarnog premošćavanja bili su randomizirani na osnovu primenjene kardioplegije u Custodiol® grupu (n = 54) i St. Thomas grupu (n = 50); šest bolesnika je bilo isključeno iz studije. Zaštita miokarda izvršena je primenom antegradne, hladne kristaloidne kardioplegije jednim od rastvora, a procenjena je praćenjem sledećih parametara: spontane uspostave srčanog ritma nakon deklemovanja; vrednosti kardiospecifičnih enzima; promene ejekcione frakcije (EF) 24 sata nakon operacije; učestalosti postoperativne inotropne potpore, infarkta miokarda (MI), atrijalne fibrilacije (AF) i smrti. Rezultati. Preoperativne i intraoperativne karakteristike bolesnika bile su slične u obe grupe, osim značajno dužeg vremena klemovanja u Custodiol® grupi (49,1 ± 19,0 min. vs. 41,0 ± 12,9 min; p = 0,022). Custodiol® grupa, u odnosu na St. Thomas grupu, imala je češću spontanu uspostavu srčanog ritma (31,5% vs. 20,0%, p = 0,267), uz nižu učestalost AF (20,4% vs. 28%, p = 0,496), MI (1,8% vs. 10,0%, p = 0,075) i inotropne podrške (9,0% vs. 12,0%, p = 0,651), ali bez statističke značajnosti. Maksimalne vrednosti troponina I (5,0 ± 3,92 µg/L vs. 4,5 ± 3,39 µg/L; p = 0,755) i kreatin kinaze-MB (26,9 ± 15,4 µg/L vs. 28,5 ± 24,2 µg/L; p = 0,646) bile su slične, šest sati nakon operacije. U obe došlo je do je sličnog smanjenja EF (0,81% vs. 1,26%; p = 0,891) bez mortaliteta unutar 30 dana nakon operacije. Zaključak. Custodiol ima sličan kardioprotektivni efekat u poređenju sa modifikovanim St. Thomas kardioplegičnim rastvorom kod operacije aortokoronarnog premošćavanja. Zbog dužeg vremena klemovanja aorte, uz istovremeni trend manje učestalosti MI, AF i inotropne podrške u grupi sa rastvorom Custadiol®, studija na većem broju bolesnika mogla bi otkriti prednosti Custadiol®-a u zaštiti miokarda tokom operacije aortokoronarnog premošćavanja.
Keywords: srce, izazvani zastoj; custodiol-n rastvor; hirurgija, kardijalna, procedure; postoperativni priod; aritmija; srce, funkcijski testovi; mortalitet