Fizikalna terapija poboljšava kretanje kod bolesnika sa miozitisom praćenim inkluzionim telima - Stevanović, Jelena B; Vulović, Maja; Pavićević, Danijela; Bezmarević, Mihailo; Stojković, Anđelka; Radunović, Aleksandar; Aksić, Miljana; Milošević, Bojan; Cvetković, Aleksandar; Jovanović, Milan; Ivošević, Anita (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Miozitis sa inkluzionim telima (IBM) je redak oblik inflamatorne miopatije koja ima sporo progresivan tok. Manifestuje se ranom slabošću i atrofijom skeletne muskulature, posebno mišića podlaktice i kvadricepsa. Na samom početku bolesti, klinički simptomi nisu izraženi, pa je postavljanje dijagnoze teško. Prikaz bolesnika. Bolesnica stara 48 godina javila se lekaru zbog slabosti u mišićima ruku i nogu. Prethodnih pet godina je u više navrata lečena od strane neurologa i fizijatra sa različitim dijagnozama progresivne mišićne slabosti. Tokom poslednje hospitalizacije, IBM je dijagnostikovan nakon biopsije mišića. Nakon uspostavljene dijagnoze, bolesnica je prošla intenzivnu fizikalnu terapiju kako bi se očuvala sposobnost samostalnog obavljanja svakodnevnih aktivnosti i stabilnost hoda. Zaključak. IBM predstavlja redak klinički entitet kod koga često prođe i više godina do postavljanja dijagnoze. Progresivana slabost mišića kod starjih osoba treba da ukaže na moguću dijagnozu IBM, koja se jedino potvrđuje biopsijom mišića. Fizikalna terapija ima značajnu ulogu u lečenju jer dovodi do poboljšanja funkcionalnih sposobnosti bolesnica u aktivnostima dnevnog života čime se smanjuje stepen invalidnosti.
Keywords: miozitis sa inkluzionim telima; mišićna slabost; fizikalna terapija; biopsija; dijagnoza; lečenje, ishod