Montgomeri–Ašbergova skala za procenu depresivnosti u kliničkoj praksi: psihometrijska svojstva na bolesnicima u Srbiji - Vojvodić, Petar; Andonov, Ana; Stevanović, Dejan; Peruničić Mladenović, Ivana; Mihajlović, Goran; Vojvodić, Jovana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Razne skale za procenu depresije su dostupne, ali je Montgomeri-Ašbergova skala za procenu depresivnosti (MADRS) jedna od najviše korišćenih. Cilj istraživanja bio je da se analiziraju merne karakteristike srpske verzije MADRS za procenu ozbiljnosti depresije u kliničkim uslovima. Metode. Sprovedena su dva istraživanja kako bi se validirala MADRS. Prva studija obuhvatila je 64 odraslih bolesnika sa velikim depresivnim poremećajem (MDD), sa test-retest situacijom, a druga je obuhvatila 19 učesnika (takođe sa MDD), koji su imali šest test-retest situacija. Psihometrijska procena se bazirala na deskriptivnoj analizi, unutrašnjoj konzistenciji i test-retest pouzdanosti, kao i konkurentnoj validnosti (korelacije sa Hamiltonovom skalom za procenu depresivnosti 17 – HAMD-17). Rezultati. Interna konzistentnost za test-retest pouzdanost iznosila je 0,93 za ceo MADRS instrument, dok je za šest test-retest situacija iznosila 0,95. MADRS je pokazala jednofaktorsku strukturu, koja objašnjava 66,26% varijanse za prvo testiranje, odnosno 61,29% za retest. Utvrđena je statistički značajna korelacija između MADRS i HAMD-17 (r = 0,96 za test i r = 0,94 za retest). Takođe, utvrđena je značajna korelacija između svih stavki na MADRS pojedinačno, ali i za ceo instrument (r = 0,89). Zaključak. Skala MADRS pokazala je dobre statističke rezultate i mogla bi se koristiti u svakodnevnoj kliničkoj praksi za diskriminaciju MDD.
Keywords: depresija; osetiljvost i specifičnost; bolest, indeks težine; ankete i upitnici