Prebojavanje kompozita prirodnim sokovima i energetskim pićima - Antonov, Milica; Lenhardt, Lea; Manojlović, Dragica; Milićević, Bojana; Dramićanin, Miroslav D. (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Diskoloracija zubnih nadoknada čini ih estetski neprihvatljivim i često je razlog za njihovu zamenu. Cilj ove studije bio je da se ispita promena boje i fluorescencije kompozita nakon izlaganja prirodnim sokovima i energetskim pićima. Metode. Uzorci mikrohibridnog kompozita Gradia DirectTM (n = 35) potopljeni su u tri različita prirodna soka i četiri različita energetska pića. Apsorpcioni spektri prirodnih sokova i energetskih pića, difuzni refleksioni spektri i fluorescencija kompozitnih uzoraka izmereni su pre i nakon sedmodnevnog potapanja na spektrofotometru Thermo Evolution 600 i spektrofluorometru Fluorolog-3-221. Iz difuznih refleksionih spektara izračunata je boja kompozita i izražena u CIELAB sistemu (Commission International de l’Eclairage). Rezultati. Svi prirodni sokovi i energetska pića doveli su do promene boje kompozita, ali u različitom obimu. Ukupna promena boje je bila značajno veća od klinički prihvatljivog praga samo kod sokova od aronije i šargarepe (∆E = 9.3 i 6.2, redom). Sva energetska pića i sok od aronije izazvali su primetno smanjenje fluorescencije; najveća promena od 28% zabeležena je u slučaju soka od aronije. Zaključak. Promene boje i fluorescencije razlikuju se u različitim rastvorima zbog različitog hemijskog sastava i koncentracije prebojavajućih supstanci u različitim pićima. Rastvori sa većom optičkom apsorpcijom pokazali su veću ukupnu promenu u boji. Prebojavanje kompozita u sokovima od aronije i šargarepe slično je već ranije zabeleženom u slučaju crvenog vina, čaja i kafe.
Keywords: stomatološki materijali; smole, kompozitne; materijali, testiranje; boje; energetski napici; sokovi od voća i povrća; fluorescencija.