Oporavak vidnog živca posle filtracione antiglaukomne operacije u oku sa ranim juvenilnim glaukomom tokom perioda praćenja od devet godina - Marković, Vujica; Vuković, Dragan; Marjanović, Ivan; Petrović Pajić, Sanja; Radosavljević, Aleksandra; Ilić, Aleksandra; Marić, Vesna; Božić, Marija (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Kongenitalni ektropijum uvee je retko, neprogresivno stanje često praćeno ptozom, prednjom insercijom dužice, disgenezom irido-kornealnog ugla i glaukomom. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana sedmogodišnja devojčica sa kongenitalnim ektropijumom uvee i sekundarnim glaukomom sa dnevnim skokovima pritiska do 50 mmHg. Bolesnica nije imala druge abnormalnosti dužice niti pridružene sistemske bolesti. Uvedena lokalna antiglaukomna terapija iako je dovela do početnog pada, nije dovela i do trajne normalizacije očnog pritiska (IOP). Filtraciona antiglaukomna operacija je dovela do trajne normalizacije IOP što je rezultovalo smanjenjem ekskavacije optičkog diska i oporavkom neuroretinalnog oboda. Površina oboda se uvećala na 1,716 mm2 sa preoperativnih 0,958 mm2, zapremnina na 0,666 mm3 sa preoperativnih 0,195 mm3, dok se ekskavacija smanjila sa 0,791 na 0,574. Neuro-retinalni obod je preoperativno bio sačuvan samo u donjem temporalnom segment. Postoperativno, neuroretinalni segment je bio normalan u svim segmentima. Zaključak. Kod prikazane bolesnice trabekulektomija je dovela do oporavka optičkog nerva što je potvrđeno uz pomoć Haidelber Retina Tomograph II (HRT II) softvera. Tokom devetogodišnjeg perioda praćenja bolesnice nije koristila antiglaukomnu terapiju, pritisak je bio normalan, bez oštećenja optičkog nerva. Iako je kongenitalni ektropijum uvee neprogresivno i benigno oboljenje, pridruženi glaukom može da izazove ozbiljno oštećenje očnog nerva ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme. Kao što može da se zaključi iz ovog prikaz bolesnika adekvatanim tretmanom može se sprečiti nastanak oštećenja, a čak i dovesti do oporavka vidnog živca.
Keywords: ektropijum; uvea; anomalije; glaukom; trabekulektomija; lečenje, ishod; deca.