Uticaj vodenog i metanolnog ekstrakta stabla morača (Foeniculum vulgare Miller) na kontraktilnost izolovanog tankog creva pacova - Gočmanac-Ignjatović, Marija; Kitić, Dušanka; Radenković, Mirjana; Kostić, Milica; Milutinović, Milica; Nedin-Ranković, Gorana; Branković, Suzana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Morač (Foeniculum vulgare Miller, Apiaceae) se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini kao karminativ. Ova studija je imala za cilj da istraži efekte vodenog i metanolnog ekstrakta stabla morača na aktivnost tankog creva. Metode. Relaksantna aktivnost vodenog i metanolnog ekstrakta morača ispitivana je in vitro pomoću tri eksperimentalna modela na izolovanom ileumu pacova: spontana aktivost, acetilholinom i kalijum-holridom (KCl)-indukovane kontrakcije. Kvalitativni sastav vodenog i metanolnog ekstrakta morača određivan je pomoću tečne hormotografije visokih performansi (HPLC). Rezultati. U prisustvu vodenog ekstrakta stabla morača u koncentraciji od 3 mg/mL maksimalna inhibicija spontanih kontrakcija izolovanog ileuma pacova je iznosila 35.05% ± 3.57%, dok je u prisustvu metanolnog ekstrakta stabla morača iste koncentracije maksimalna redukcija spontanih kontrakcija iznosila 48.91% ± 6.31%. Ekstrakti stabla morača proporcionalno primenjenoj koncentraciji značajno su inhibisali kontrakcije ileuma stimulisane acetilholinom i kalijum-hloridom (p
Keywords: ileum; pacovi; foeniculum; acetilholin; kalijum hlorid; lečenje, ishod.