Minimalne neurološke disfunkcije kod dece uzrasta od 5 do 7 godina - Galić, Maja; Mikov, Aleksandra; Sekulić, Slobodan; Kopitović, Aleksandar; Peričin Starčević, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Procena minimalnih neuroloških disfunkcija (MND) pruža informacije o neurološkom stanju deteta, štp pomaže u identifikovanju vulnerabilnosti deteta ka razvoju motornih slabosti, teškoća u učenju ili poremećaja ponašanja. Cilj rada bio je utvrđivanje razlike u učestalosti MND kod dece iz opšte populacije u odnosu na uzrast (5 i 6 godina) i pol. Metode. Ispitivanje je urađeno u predškolskoj ustanovi na teritoriji grada Novi Sad. Ukupan uzorak je obuhvatio 120. dece koja su bila podelјena u dve grupe u odnosu na uzrast – 60. dece starosti 5 godina (grupa A) i 60. dece starosti 6 godina (grupa B). Metodom slučajnog izbora izabrana su tri vrtića, a deca su nasumično odabrana, sa približno jednakom zastuplјenošću polova. Testiranje je urađeno Touwen-ovim testom modifikovanim od strane Hadders-Algre. Rezultati su grupisani u tri grupe: odsustvo, prisustvo jednostavnih (prisustvo jedne ili dve oblasti disfunkcije) i prisustvo kompleksnih MND (prisustvo najmanje tri oblasti disfunkcije). Rezultati. Šezdesetsedam (55,8%) od 120. dece imalo je normalne neurološke nalaze, dok je 53. (44,2%) pokazalo prisustvo MND, 49. (40.8%) jednostavne, a 4 (3.4%)  kompleksne. U mlađoj uzrasnoj grupi MND su se češće javljale nego u starijoj (57% vs. 32%; p = 0.01). Takođe, MND su se češće javlјale kod dečaka u odnosu na devojčice, ali razlika nije bila statistički značajna. Zaključak. Naši rezultati pokazuju značaj testiranja dece u predškolskom uzrastu radi otkrivanja eventualnih odstupanja i blagovremenog započinjanja adekvatne terapije.
Keywords: neurološke manifestacije; rizik; deca; deca, predškolska; životno doba, faktor; pol, faktor.