Intraoperativna dijagnoza prednje sakralne meningokele koja imitira džinovsku cistu jajnika kod odrasle osobe - Hakan, Simsek (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Prednja sakralna meningokela (PSA) je veoma retko stanje, koje podrazumeva herenijaciju meningealne vreće u šupljinu karlice kroz otvor kosti prednjeg zida sakruma. Najveći broj PSA dijagnostikuje se u detinjstvu, ali objavljeni slučajevi dijagnostikovani kod odraslih osoba prikazuju lepezu komplikacija. Prikaz bolesnika. Prikazali smo slučaj ekscizije PSA koja je bila pogrešno dijagnostikovana kao cista jajnika. Žena, životnog doba 28 godina, primljena je na Kliniku za opštu hirurgiju, a zatim na Odeljenje ginekologije, sa sumnjom na cistu jajnika samo na osnovu ultrasonografskog (US) nalaza. Postavljena je sumnja na torziju (uvrtanje) adneksa i planiran je hirurški zahvat radi odstranjivanja ciste i eksploracije andneksa. Kada je ustanovljeno da je u pitanju PSA, tim neurohirga podvezao je vrat meningokele i odstranio je u celosti. Patohistološkim ispitivanjem potvrđena je duralna vreća. Neurološkim ispitivanjem, neposredno posle operacije, otkrivena je slabost od 20% u ekstenziji kolena. Do oporavka je došlo tokom šest meseci. Ispitivanjem magnetnom rezonancom (MR) i kompjuterizovanom tomografijom (KT) otkrivene su vreće multiplih PSA i defekti prednjeg zida sakruma. Zaključak. Ovaj prikaz naglašava značaj korišćenja dostupnih metoda, uključujući CT i MR, kao zlatnog standarda u dodatku US nalaza u preoperativnom periodu, radi precizne procene i određivanje prirode bilo koje lezije karlice.
Keywords: jajnik, cista; dijagnoza, diferencijalna; sakrokokcigealni predeo; meningokela; dijagnoza; neurohirurške procedure.