Primarni maligni teratom medijastinuma sa lošim ishodom - Sazdanić-Velikić, Danica; Škrbić, Dušan; Považan, Djordje; Djurić, Mirna; Vučković, Dejan; Sečen, Nevena (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Oko 5% –10% medijastinalnih tumora kod odraslih su teratomi, od kojih su prosečno 85% benigni. Prikaz slučaja. Prikazujemo slučaj ekstragonadalnog malignog teratoma kod bolesnika starog 39 godina. Kompjuterizovanom tomografijom (KT) grudnog koša uočena je mekotkivna promena u srednjem režnju desnog plućnog krila. Posterolateralnom torakotomijom viđen je medijastinalni tumor veličine 25 cm koji je u potpunosti odstranjen. Patohistološki nalaz resektata potvrdio je maligni teratom. Jedan mesec nakon resekcije pluća urađena je pozitron emisiona tomografija – kompjuterizovana tomografija (PET-CT) celog tela koja je ukazala na progresiju bolesti. Kod bolesnika je došlo do razvoja znakova kompresije na gornju šuplju venu, zbog čega je sprovedena radioterapija medijastinuma i palijativna radioterapija metastatske promene na lumbalnom pršljenu. Nakon radioterapije bolesnik postaje inkontinentan i paraplegičan, te je nadalje sprovedena najbolja potporna terapija. Zaključak. Primarni ekstragonadalni tumori imaju lošu prognozu usled njihove relativne hemorezistencije i čestog nalaza uznapredovale bolesti u momentu postavljanja dijagnoze.
Keywords: teratom; medijastinum, neoplazme; dijagnostičke tehnike i procedure; hirurgija, grudna; neoplazme, metastaze; radioterapija; lečenje, palijativno.