Stanje oralnog zdravlja dece sa posebnim potrebama - Mandić, Jelena Čedomir; Jovanović, Svetlana; Mandinić, Zoran; Ivanović, Mirjana; Kosanović, Dušan; Miličić, Biljana; Živojinović Toumba, Vesna (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Apstrakt Uvod/Cilj. Deca sa posebnim potrebama često zbog svoje primarne bolesti, imaju niži nivo oralne higijene i veću prevalencu karijesa i drugih oralnih oboljenja. Cilj rada bio je da se proceni prevalenca karijesa, nivoa oralne higijene i prisustvo malokluzija kod dece sa posebnim potrebama, kao i vreme erupcije stalnih molara. Metode. Ispitivanjem oralnog zdravlja obuhvaćeno je 107 dece sa posebnim potrebama na Klinici za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Kontrolnu grupu je činilo 104 zdrave školske dece. Rezultati. Deca sa posebnim potrebama imala su statistički značajno viši nivo indeksa karijesnih, ekstrahovanih i plombiranih zuba (KEP) u obe denticije, u odnosu na kontrolnu grupu (p
Keywords: invalidi; deca; adolesenti; usta, zdravlje; rizik, procena; zub, nicanje; malokluzija.