Uticaj bojevog gađanja iz automatske puške na čulo sluha kod profesionalnih vojnih lica - Živaljević, Zvonko M; Živić, Ljubica; Bukumirić, Zoran; Nikolić, Ivan; Vorkapić, Branko; Baletić, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Kod pucanja iz pešadijskog naoružanja nastaje impulsna buka zbog koje se pojavljuju auditivni efekti. Ispoljavaju se u vidu zujanja, pritiska ili oslabljenog sluha na jedno ili oba uva. Cilj rada bio je da ispitamo uticaj bojevog gađanja iz automatske puške na čulo sluha kod profesionalnih vojnih lica u korelaciji sa uslovima izvođenja bojevog gađanja. Metode. Istraživanje je, uz pisani pristanak, sprovedeno nad 22 profesionalna pripadnika Vojske Srbije, koji su bili na svom redovnom mirnodopskom zadatku obuke gađanja iz automatske puške AP 7,62 mm M70, na formacijskom strelištu „Bubanj Potok”. Kod svih je pre i posle gađanja urađena: anamneza, klinički otorinolaringološki pregled, audiometrijski i impedanciometrijski pregled. Popunjen je „Upitnik pre gađanja” i „Upitnik posle gađanja”. Iz istraživanja su bili isključeni svi koji psihofizički nisu bili sposobni za gađanje. Rezultati. Posle kompletne obrade dobijenih rezultata od 22 ispitanika u dva (9%) slučaja je registrovano oštećenje sluha. Tinitus je registrovan kod pet (22,7%) ispitanika. Kod jednog (4,5%) ispitanika registrovan je osećaj pritiska u uvu. Registrovano je jedno oštećenje uva sa iste i jedno oštećenje uva sa suprotne strane u odnosu na rame o koje su oslanjali pušku. U oba slučaja oštećenje sluha je bilo senzorineuralnog tipa, lakšeg stepena, sa skotomom na 4 000 Hz, u jednom slučaju do 50 dB, a u drugom do 55 dB. Zaključak. Impulsna buka prilikom gađanja iz automatske puške dovodi do pojave auditivnih efekata. To su oštećenje sluha, zujanje i osećaj pritiska u ušima. Praktični značaj ove studije ogleda se u prevenciji, koja podrazumeva obaveznu upotrebu ličnih zaštitnih sredstava i uređenje strelišta.
Keywords: medicina, vojna; puška, automatska; buka; sluh, ispitivanje; srbija