Ovarijalna rezerva kod bolesnica operisanih od endometrioze - Džatić Smiljković, Olivera; Vasiljević, Mladenko; Rudić, Ivana; Vugdelić, Jelena; Ristić, Aleksandar; Vugdelić, Rada (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Endometrioza je ginekološko oboljenje koje karakteriše prisustvo endometrijalnog tkiva van materične šupljine. Cilj ovog rada bio je da se utvrdi uticaj laparoskopske cistotomije i cistektomije na funkciju jajnika, kao i da se uporede ove dve metode, po pitanju kvalitativnog i kvantitativnog oštećenja jajnika, ostvarenih trudnoća i recidiva. Metode. Sprovedena je prospektivna studija u Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) „Narodni Front“ u Beogradu, u Odeljenju za endoskopsko lečenje infertiliteta. Studijom je bilo obuhvaćeno ukupno 150 bolesnica. Ispitivanu grupu je sačinjavalo 100 bolesnica koje su operisane zbog postojanja endometriotičnih cista na jajniku. Bolesnice ispitivane grupe su podeljene u dve podgrupe: podgrupu I sačinjavalo je 50 operisanih bolesnica kod kojih je urađena laparoskopska incizija ciste sa termokoagulacijom (cistotomija), dok je podgrupa II obuhvatila 50 operisanih bolesnica kod kojih je urađena laparoskopska cistektomija. Kontrolnu grupu su činile bolesnice operisane zbog tubarnog faktora infertiliteta. Ispitivani su parametri ovarijalne funkcije: volumen jajnika, broj antralnih folikula, prisustvo preovulatornog folikula na operisanom jajniku, serumski nivoi anti-milerovog hormona (AMH), folikulostimulirajućeg hormona (FSH), inhibina B, tumorskog markera jajnika (CA 125), kao i stopa ostvarenih trudnoća nakon operacije. Rezultati. Volumen jajnika i broj antralnih folikula kao i vrednosti FSH su bili značajno veći u kontrolnoj grupi u odnosu na ispitivanu grupu bolesnica. Nije nađena značajna razlika u volumenu jajnika, broju antralnih folikula, vrednostima AMH i Inhibina B u ispitivanoj grupi bolesnica između onih sa cistektomijom i onih sa incizijom i koagulacijom ciste. Zaključak. Obe operativne tehnike smanjuju ovarijalnu rezervu: cistektomija je agresivnija metoda u smislu oštećenja tkiva jajnika, a incizija nosi veći rizik od recidiva.
Keywords: endometrioza; neplodnost; laparoskopija; cistektomija; cistotomija; lečenje, ishod.