Desetogodišnje iskustvo u hirurškom lečenju bolesnika sa hijatus hernijom - Korica, Milan S; Sečen, Svetozar; Cvijanović, Radovan Cvijanović; Nestorov, Nataša; Stanković, Milan; Veljković, Radovan (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Apstrakt Uvod/Cilj. Najčešći benigni poremećaji gornjeg dela gastrointestinalnog trakta u današnje vreme su hijatus hernija i pridružena gastroezofagusna refluksna bolest (GERB). Cilj rada bio je da se prikažu rezultati laparoskopskog hirurškog lečenja hijatus hernije i GERB u traženju najboljeg tipa fundoplikacije za svakog pojedinačnog bolesnika. Metode. Studijom su obuhvaćena 132 bolesnika sa dijagnozom hijatus hernije operisana u periodu od maja 2004. do decembra 2014. godine na Klinici za abdominalnu, endokrinu i transplantacionu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine. Selekcija za hirurško lečenje izvršena je na osnovu nalaza ezofagogastroskopije, rendgena gastroduodenuma sa kontrastom, 24-časovnog pH monitoringa i ezofagealne manometrije. Rezultati. Kod svih bolesnika izvršena je posteriorna hijatoplastika direktnim suturama, a kod 21 (16%) bolesnika sa velikom hijatus hernijom, uz direktnu suturu dodato je ojačanje mrežicom. Ukupno je izvedeno 68 Nissen-ovih fundoplikacija, 59 Toupet-ovih i samo 5 Door-ovih fundoplikacija. Zadnjih godina se uglavnom primenjuje „short-floppy“ Nissen-ova fundoplikacija zbog dobrih postoperativnih rezultata. Od intraoperativnih komplikacija bile su prisutne: lezija parijetalne pleure (kod tri bolesnika), laceracija kapsule slezine (četiri bolesnika), minimalna povreda adventicije distalnog ezofagusa (kod jednog bolesnika) i termalna povreda fundusa želuca (jedan bolesnik). Od postoperativnih komplikacija zabeležena je jedna fistulizacija fundusa želuca, tranzitorni emfizem u predelu vrata (kod pet bolesnika), manji pleuralni izliv sa leve strane (kod šest bolesnika) i kod 23 (17,4%) bolesnika bila je prisutna tranzitorna disfagija. Stopa recidiva bila je 18,2% (kod 24 bolesnika). Desio se jedan fatalni ishod. Zaključak. Laparoskopska operacija se smatra bezbednom i uspešnom hirurškom procedurom u lečenju hijatus hernije. Hijatoplastika ojačana mrežicom preporučljiva je procedura u odabranim slučajevima. Posle adekvatne hijatoplastike preporučuje se primena dobro mobilisane „short flopy“ Nissenove fundoplikacije.
Keywords: hernija, dijafragmalna; hirurgija, operativne procedure; hirurška mrežica; lečenje, ishod.